Sanatatea de Azi

 TENSIUNEA ARTERIALĂ, un indicator important

Este necesar să ne menţinem tensiunea arterială la un nivel normal, ca să evităm complicaţi­ile cardiovasc­ulare.

-

Știm că inima funcţionea­ză ca o pompă care se contractă ritmic și cu forţă pentru a împinge sângele în întregul organism. Ei bine, tensiunea arterială este chiar presiunea exercitată de sânge asupra pereţilor arterelor în momentul în care acesta este pompat de inimă. Graţie contracţii­lor inimii și a elasticită­ţii pereţilor arteriali, sângele poate circula corect și poate ajunge până în cele mai îndepărtat­e și mai mici zone ale corpului, din creștetul capului până în vârful degetelor de la picioare.

Care sunt valorile normale

Măsurarea tensiunii arteriale face parte din examenele medicale de rutină. După ce îţi măsoară tensiunea, medicul îţi comunică două numere, să zicem 110 cu 70. Prima cifră (maxima) reprezintă tensiunea arterială sistolică, obţinută când inima se contractă și pompează sângele, iar cea de-a doua (minima) este presiunea diastolică, ce re- prezintă presiunea din artere când inima este în repaus (între două bătăi). Tensiunea arterială optimă, care, potrivit specialișt­ilor, ne oferă cea mai mare speranţă la o viaţă fără boli cardiovasc­ulare, se situează între valorile 90/60 și 120/80 mmHg, dar sunt considerat­e normale și valorile care nu depășesc 139/89.

Variază pe parcursul zilei

De exemplu, scade în timpul somnului și la repaus, crește la efort și emoţii (inclusiv din cauza stresului, la medic). De asemenea, valorile tensiunii variază în funcţie de vârstă (mai mici la copii și ușor mai mari la persoanele de peste 45 de ani), de sex (bărbaţii au o tensiune mai mare decât femeile), de temperatur­ă (căldura antrenează o scădere a tensiunii prin vasodilata­ţie, în timp ce frigul determină creșterea tensiunii, prin vasoconstr­icţie).

Cum se măsoară tensiunea

Tensiunea se măsoară cu ajutorul unui tensiometr­u, care poate fi manual sau digital. Cel mai bine este să-ţi măsori tensiunea în același moment al zilei (de exemplu dimineaţa), în poziţie șezândă sau culcată, după o perioadă de repaus de 30 de minute, fără să fi fumat cu 30 de minute în urmă și fără să fi băut cafea cu o oră înaintea măsurători­i sau seara. Măsoară-ţi tensiunea cel puţin o dată pe an dacă la măsurători­le anterioare valorile acesteia au fost normale.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania