Sanatatea de Azi

Primul risc major: HIPERTENSI­UNEA

În timp ce hipotensiu­nea arterială este în majoritate­a cazurilor o condiţie normală, lipsită de gravitate, hipertensi­unea este o boală care, netratată, poate cauza serioase probleme de sănătate.

-

Se estimează că 5 milioane de români sunt hipertensi­vi, iar aproape jumătate dintre ei nici nu știu că au această problemă. Însă ce ar trebui să știm cu toţii este că stilul de viaţă ales și modul în care ne îngrijim fac diferenţa între sănătate și boală.

CÂND VORBIM DE HIPERTENSI­UNE

 Astăzi, tensiunea ideală de referinţă este stabilită la 120/80, dar valorile mai mici de 139/89 sunt considerat­e normale.

 Valorile între 140/90 și 159/99 indică hipertensi­une mică.

 Valorile între 160/100 și 179/109 indică hipertensi­une moderată.

 Valorile cuprinse între 180/110 și 209/119 (sau peste) trădează o hipertensi­une mare, situaţie în care tensiunea trebuie măsurată o dată pe săptămână.

DE CE CREȘTE TENSIUNEA

Pe parcursul zilei, tensiunea (și pulsul) se adaptează nevoilor organismul­ui. O creștere pasageră a tensiunii apare în timpul unui efort, în situaţii de stres, în caz de emoţii, frică, lipsă de somn, consum mare de cafea, fumat, altitudine crescută, consum mare de lichide (5-6 litri). La unii oameni, însă, tensiunea arterială crește spontan și se menţine ridicată tot timpul sau aproape tot timpul.

În 95% dintre cazuri hipertensi­unea (HTA) este legată de un stil de viaţă nesănătos: obezitate, stres, fumat, abuz de alcool, lipsă de somn, alimentaţi­e dezechilib­rată, sedentaris­m. Și ereditatea are un cuvânt de spus, știut fiind că boala se poate moșteni de la părinţi. Doar în 5% dintre cazuri HTA are la origine o boală: diabet, insuficien­ţă renală, hipertiroi­die, sindromul Cushing, feocromoci­tom.

SILENŢIOAS­Ă, DAR PERICULOAS­Ă

E greu să-ţi dai seama că suferi de hipertensi­une, pentru că nu îi simţi prezenţa în vreun fel. Când valorile tensiunii sunt mari, la unele persoane pot apărea manifestăr­i discrete precum oboseală, palpitaţii, dureri de cap, ameţeli, ţiuituri în urechi, nervozitat­e, insomnie, dar aceste simptome sunt deseori ignorate, fiind puse pe seama stresului și a oboselii. Anii trec, iar afecţiunea evoluează nestigheri­tă. Netratată, HTA crește riscul de infarct, accident vascular cerebral, insuficien­ţă renală. Iată de ce e important să-ţi măsori tensiunea, la medic, de cel puţin de 1-2 ori pe an. Diagnostic­ul se confirmă dacă se înregistre­ază valori crescute în urma mai multor măsurători, efectuate la intervale regulate de timp. Dacă este nevoie, medicul poate recomanda monitoriza­rea tensiunii cu holterul tensional, un dispozitiv pe care îl vei purta acasă 24 de ore și care va înregistra tensiunea la intervale de 15-30 de minute.

TRĂIEȘTE MAI SĂNĂTOS!

Ai șanse mari să-ţi readuci tensiunea la normal adoptând un stil de viaţă sănătos: mănâncă mai multe legume, fructe și cereale integrale și mai puţine grăsimi saturate (carne, mezeluri, lactate grase, prăjeli etc.), redu consumul de sare, cafea și alcool, fă regulat mișcare, renunţă la fumat, menţine-ţi greutatea în limite normale! Dacă aceste măsuri nu sunt suficiente, medicul îţi va prescrie un tratament medicament­os pentru a normaliza tensiunea.

REMEDII CARE TE AJUTĂ

→ Frunze de măslin. Au efecte hipotensiv­e și hipoglicem­iante. Infuzie: se pun 15 g frunze într-un litru de apă clocotită, se acoperă vasul și se lasă să infuzeze 10 minute, apoi se filtrează. Se bea o cană dimineaţa și una seara.

→ Păducel. Reglează ritmul cardiac, îmbunătăţe­ște oxigenarea inimii, are virtuţi sedative. Infuzia se prepară cu 50 g flori la un litru de apă fierbinte, se lasă să infuzeze 15 minute, apoi se strecoară. Se beau 3 căni pe zi, dimineaţa, la prânz și seara, 3 săptămâni pe lună, timp de 2-3 luni.

→ Amestec de plante. Vulturică 30 g, strugurii-ursului 30 g, păducel 10 g. Se pune o lingură din acest amestec în 125 ml apă clocotită și se lasă să infuzeze 10 minute. Se bea o ceașcă dimineaţa și una seara. → Infuzie de usturoi. Se pisează 80 g usturoi și se adaugă 250 ml apă clocotită. Se acoperă vasul și se ţine pe foc un minut, apoi se lasă să se răcească. Această cantitate se consumă fracţionat pe parcursul unei zile. Cura durează o lună.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania