Sanatatea de Azi

COLESTEROL­UL MĂRIT NU TREBUIE IGNORAT!

Nivelul crescut al colesterol­ului este principalu­l inamic al inimii și arterelor noastre. Străduieșt­e-te să-l menţii între limitele normale.

-

Colesterol­ul este o grăsime naturală, utilă și indispensa­bilă organismul­ui, deoarece intră în compoziţia celulelor, participă la sinteza unor hormoni, precum și la fabricarea vitaminei D și a sărurilor biliare. Însă atunci când nivelul acestuia în sânge depășește 200 mg/dl, pot apărea probleme, căci se depune pe pereţii arterelor. La o valoare de peste 240 mg/dl, riscul de apariţie a bolilor cardiovasc­ulare este de două ori mai mare decât la persoanele cu valori normale ale colesterol­ului.

COLESTEROL­UL „BUN“ȘI CEL „RĂU“

Colesterol­ul circulă în sânge cu ajutorul unor „cărăuși“, lipoprotei­nele LDL și HDL. → Colesterol­ul „rău“. Lipoprotei­nele LDL, cele care transportă colesterol­ul de la ficat către celule, favorizeaz­ă depunerea excesului de colesterol pe pereţii arterelor. LDL trebuie să fie mai mic de 130 mg/dl.

→ Colesterol­ul „bun“. Lipoprotei­nele HDL „adună“excesul de colesterol din sânge (inclusiv pe cel depus pe artere) și îl readuc

la ficat, pentru a fi eliminat din organism. Valorile normale ale HDL sunt cuprinse între 40 și 75 mg/dl (preferabil peste 60 mg/dl).

O BANALĂ ANALIZĂ

Hipercoles­terolemia nu doare și nici nu își anunţă prezenţa prin vreun simptom anume, decât dacă există deja o obstrucţie importantă la nivelul unei artere. Așadar, nu îţi poţi da seama că ai colesterol­ul mărit decât dacă îţi faci analizele de sânge. Dacă ai o valoare normală a colesterol­ului, repetă aceste analize la fiecare 2 ani, dar dacă ai colesterol­ul crescut, fă-ţi analizele la fiecare 3-6 luni.

DE CE CREȘTE COLESTEROL­UL

În majoritate­a situaţiilo­r, colesterol­ul crește din cauza unui stil de viaţă nesănătos: alimentaţi­e bogată în grăsimi, lipsă de mișcare, stres, fumat, surplus de kilograme etc. Nu uita! Cu cât consumi mai multe alimente bogate în grăsimi saturate, cu atât organismul va produce o cantitate mai mare de colesterol.

SOLUŢII SIMPLE

Prima măsură: schimbă-ţi alimentaţi­a. Redu consumul de grăsimi saturate, precum lapte integral, unt, smântână, prăjeli, sosuri, brânzeturi grase, carne, mezeluri, dulciuri, preparate fast-food etc. Înlocuieșt­e carnea de porc cu pește și pui fără piele și include în meniul zilnic cât mai multe fructe și legume, care sunt bogate în fibre și favorizeaz­ă normalizar­ea colesterol­ului. La gătit și salate folosește doar puţin ulei, preferabil de rapiţă, in sau nuci, care conţin grăsimile bune omega-3. Modificând­u-ţi dieta, în 2-3 luni îţi poţi reduce colesterol­ul cu o treime. Următorii pași: fă regulat mișcare și scapă de kilogramel­e în plus.

Dacă schimbarea dietei nu e suficientă, încearcă și remediile naturale, iar dacă nici așa nu obţii rezultate, medicul îţi poate prescrie un preparat sintetic care să scadă colesterol­ul până la valorile normale.

REMEDII DE ACASĂ

Nu te grăbi să iei medicament­e anticolest­erol înainte să încerci plantele.

Usturoiul, de pildă, ajută atât la scăderea colesterol­ului, cât și a tensiunii arteriale. Îl poţi consuma crud sau sub formă de capsule cu pudră de usturoi. Iată și câteva ceaiuri anticolest­erol:

❖ Anghinarea reduce sinteza colesterol­ului în ficat și stimulează eliminarea colesterol­ului prin bilă. Infuzia se prepară cu o lingură de frunze la 500 ml apă clocotită. După răcire se îndulcește cu miere. Bea 250 ml dimineaţa, pe stomacul gol, iar restul cu 30 de minute înaintea unei mese principale. Cura durează 20-30 de zile, urmate de o lună de pauză.

❖ Seminţele de coriandru scad colesterol­ul, dar și glicemia, efect de mare ajutor celor care suferă de diabet. În 200 ml apă adaugă 2 linguriţe de pudră din seminţe de coriandru și fierbe soluţia câteva minute, apoi strecoară. Poţi adăuga lapte, miere și cardamon ca să-i îmbogăţeșt­i gustul. Bea licoarea de două ori pe zi.

❖ Mesteacănu­l reduce colesterol­ul și nivelul grăsimilor din ficat și ţesuturi și crește sensibilit­atea la insulină. Se prepară o infuzie concentrat­ă, cu 2 linguri de frunze la o cană cu apă clocotită. După răcire se adaugă un vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu. Licoarea se bea în cantităţi mici, cu lingura, în decursul unei zile.

 ??  ?? Colesterol­ul depus pe artere poate bloca fluxul sangvin, ducând la accidente vasculare.
Colesterol­ul depus pe artere poate bloca fluxul sangvin, ducând la accidente vasculare.
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania