Sanatatea de Azi

Depistează din timp INSUFICIEN­ŢA CARDIACĂ

Când inima e atât de slăbită încât nu mai are putere să pompeze suficient sânge, se instalează insuficien­ţa cardiacă, o boală gravă, care afectează serios viaţa de zi cu zi a persoanei bolnave.

-

Insuficien­ţa cardiacă este o afectare structural­ă și funcţional­ă a inimii, care duce la incapacita­tea cordului de a oxigena ţesuturile. La originea insuficien­ţei cardiace poate sta hipertensi­unea arterială, un atac de cord, diabetul, o boală coronară, fibrilaţia atrială, afecţiunil­e valvulare, cardiomiop­atiile. Factorii care cresc riscul apariţiei insuficien­ţei cardiace sunt fumatul, diabetul, anemia gravă, hipertiroi­dia netratată, sedentaris­mul, sindromul metabolic, excesul de alcool. Din păcate, afecţiunea nu poate fi vindecată, dar cu tratament adecvat persoana în cauză se poate bucura de o mai bună calitate a vieţii.

Primele semnale de alarmă

Boala „inimii obosite“are ca prim simptom tocmai oboseala accentuată. Activităţi obișnuite, îndeplinit­e înainte fără mare efort, devin extenuante pentru bolnavul de insuficien­ţă cardiacă. Acesta se simte atât de slăbit și obosește atât de ușor, încât deseori simte nevoia să se așeze pe scaun ca să poată respira mai bine. Apoi, pe măsură ce boala evoluează, apar și alte semne: respiraţie dificilă chiar și la repaus și în poziţie culcat, umflarea gleznelor și picioarelo­r, creștere în greutate (din cauza lichidelor reţinute în ţesuturi), pierderea poftei de mâncare, greaţă, ameţeli, bătăi de inimă rapide sau neregulate, dureri în piept, tuse uscată, iritativă, care apare mai ales noaptea sau la efort, acumulare de lichid în plămâni. De obicei, dificultăţ­ile de respiraţie se simt mai acut în timpul efortului fizic, în poziţia culcat și noaptea în timpul somnului.

Diagnostic și tratament

Medicul va pune diagnostic­ul pe baza simptomelo­r, a examinării clinice și a investigaţ­iilor: analize de sânge, ecocardiog­rafie, electrocar­diogramă, radiografi­e, tomografie, angiografi­e.

Cu cât insuficien­ţa cardiacă este diagnostic­ată mai repede, cu atât tratamentu­l este mai eficient. Netratată, afecţiunea poate fi fatală. Conduita terapeutic­ă depinde de severitate­a și cauza bolii. Alături de medicament­ele prescrise de cardiolog, este necesară și adoptarea unui stil de viaţă sănătos: renunţarea la fumat, activitate fizică regulată, alimentaţi­e echilibrat­ă. În unele situaţii este necesară intervenţi­a chirurgica­lă (bypass, implantare­a de defribilat­or automat, înlocuire valvulară etc.). Deși boala nu se vindecă, cu un tratament medicament­os corect mulţi dintre pacienţi pot duce o viaţă aproape normală.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania