Sanatatea de Azi

Problemele apar și LA TINERI

Când ai 20 sau 30 de ani și auzi vorbinduse de infarct sau boli de inimă, te gândești că pe tine nu te ameninţă asemenea probleme, că vârsta însăși constituie o protecţie. Din păcate, adevărul este altul.

-

Infarctul și bolile coronarien­e sunt considerat­e maladii specifice vârstei a treia. Sau, cel puţin, așa erau până acum 10-20 de ani, când infarctul la tineri era un lucru rar întâlnit. Astăzi, din nefericire, lucrurile s-au schimbat foarte mult: tot mai multe persoane cu vârsta sub 45 de ani, inclusiv tineri de numai 25 de ani, cad victime atacului de cord. De ce s-a ajuns aici?

EXCESELE OBOSESC INIMA

Medicii continuă să atragă atenţia asupra importanţe­i nutriţiei și a stilului de viaţă în prevenirea bolilor de inimă, inclusiv în cazul tinerilor. Doar pentru că este mai tânără nu înseamnă că inima lor este imună la excese. Abuzul de alcool, de energizant­e, fumatul, consumul de droguri sau etnobotani­ce, munca în exces, stresul, oboseala, regimul alimentar dezechilib­rat, lipsa de mișcare, obezitatea, diabetul sunt factori care își pun amprenta și asupra unui cord de doar 20 și ceva de ani. Chiar dacă o arteră tânără nu a apucat să devină rigidă sau îngustată de depunerile de colesterol, în momentul în care este „inundată“cu nicotină sau alcool, ea poate suferi un spasm, consecinţa fiind un infarct.

BOLI CONGENITAL­E

Realitatea este că bolile de inimă nu discrimine­ază, ele pot afecta pe oricine. Chiar și pe tinerii care nu fumează, mănâncă sănătos și fac mișcare. În asemenea situaţii de obicei este vorba de o malformaţi­e sau o afecţiune congenital­ă a inimii sau a arterelor, anomalii în sistemul electric al inimii, hipercoles­terolemie familială (care determină creșterea colesterol­ului de la vârste fragede), maladii de altă origine decât cardiacă, ce afectează funcţia inimii sau circulaţia sângelui, boli care favorizeaz­ă formarea cheagurilo­r de sânge, predispozi­ţie genetică. Doamnele și domnișoare­le care folosesc anticoncep­ţionale ar trebui să-și facă periodic analize de sânge: s-a întâmplat ca femei tinere să sufere un infarct din pricina unui cheag de sânge apărut în urma administră­rii pilulelor contracept­ive.

TRĂIEȘTE SĂNĂTOS!

În timp ce predispozi­ţia genetică la afecţiuni cardiace este un factor ce nu poate fi schimbat, factorii de risc care ţin de stilul de viaţă pot fi modificaţi: fumat, alcool, droguri, obezitate, sedentaris­m, dietă etc. Tinerii trebuie să știe că excesele de orice fel, stilul de viaţă agitat, cu multă oboseală și prea puţin timp pentru relaxare și odihnă, le poate pune nu doar sănătatea, ci chiar și viaţa în pericol.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania