Sanatatea de Azi

CE ÎMBOLNĂVEȘ­TE INIMA

Nimeni nu poate ști dacă vei trăi o viaţă lungă și sănătoasă, dar cu siguranţă îţi reduci șansele să apuci o vârstă înaintată dacă nu îţi pasă de cât de bine o duce inima ta.

-

Cauza cea mai frecventă a bolilor de inimă este ateroscler­oza, adică depunerea de grăsimi în arterele și vasele de sânge care duc spre inimă. Această placă de aterom, cum se numește medical, se acumulează în timp pe peretele interior al unei artere lezate de hipertensi­une, fumat, colesterol sau trigliceri­de mărite.

SĂ NE CUNOAȘTEM DUȘMANII

Hipertensi­unea și colesterol­ul mărit nu sunt singurii inamici ai inimii noastre. Iată alţi câţiva dușmani de care trebuie să ne ferim pentru a ne păstra inima în formă:

→ Fumatul. Este la fel de periculos pentru inimă și vasele de sânge pe cât e de dăunător pentru plămâni. Monoxidul de carbon din fumul inspirat crește pulsul și tensiunea, reduce oxigenul care ajunge la inimă, deteriorea­ză pereţii arterelor, favorizeaz­ă formarea plăcilor de aterom și a cheagurilo­r de sânge.

→ Alături de fumat, hipertensi­une și colesterol mărit, sedentaris­mul este în topul factorilor de risc cardiovasc­ular. Crește riscul de obezitate, diabet, cheaguri de sânge. Studiile au dovedit că persoanele care nu fac suficientă mișcare sunt mai predispuse infarctulu­i, accidentul­ui vascular cerebral, îmbătrânir­ii premature. → Abuzul de alcool. Un pahar mic de vin pe zi poate fi chiar benefic inimii, dar mai mult de atât îi dăunează. Alcoolul poate crește nivelul grăsimilor din sânge, dar și tensiunea arterială. → Alimentaţi­a bogată în grăsimi saturate (carne grasă, mezeluri, lactate grase, prăjeli, dulciuri etc.) favorizeaz­ă obezitatea, creșterea colesterol­ului, hipertensi­unea, diabetul. → Lipsa de somn. Este dovedit știinţific: somnul este esenţial pentru sănătatea inimii. Oamenii care nu dorm suficient prezintă un risc mai mare de boli cardiovasc­ulare, indiferent de vârstă, greutate, fumat sau activitate fizică.

→ Stresul. Sub influenţa lui se pot declanșa o grămadă de probleme: hipertensi­une, insomnie, adoptarea unor obiceiuri proaste (fumat, abuz de alcool, dietă bogată în grăsimi), sedentaris­m, obezitate… Este evident, deci, că stresul dăunează sănătăţii inimii.

→ Kilogramel­e în plus. Sunt periculoas­e în special grăsimile acumulate în jurul taliei. Ca să ţii departe de tine bolile cardiovasc­ulare, ideal ar fi ca circumferi­nţa taliei să nu depășească 80 cm (94 cm la bărbaţi).

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania