Sanatatea de Azi

7 AJUTOARE NATURALE

Suplimente­le ne pot ajuta să învingem insomnia, să ne întărim imunitatea, să avem oase puternice… Dar există oare ajutoare naturale și pentru inimă? Categoric! Iată-le pe cele mai bune dintre ele.

-

Unele suplimente și plante reduc riscul apariţiei bolilor cardiovasc­ulare (scad colesterol­ul, reglează tensiunea arterială etc.), altele tonifică inima și vasele de sânge. Alege remediile de care ai nevoie.

Omega-3

Acest acid gras esenţial este prezent în peștele gras (somon, macrou, sardine etc.), seminţe, nuci, dar îl găsim și sub formă de suplimente (capsule, ulei de pește). Ajută la scăderea colesterol­ului și a trigliceri­delor, împiedică depunerea colesterol­ului pe artere, reglează tensiunea, are proprietăţ­i antiinflam­atoare – prin toate aceste efecte benefice reduce riscul de infarct și de accident vascular cerebral.

Coenzima Q10

Corpul fabrică mici cantităţi din această enzimă, care se găsește în toate celulele, unde participă la producerea energiei și le apără de moleculele dăunătoare, precum radicalii liberi. Studiile arată că suplimente­le de coenzima Q10 ajută la scăderea tensiunii, protejează inima, iar în cazul insuficien­ţei cardiace, ajută cordul să funcţionez­e mai bine.

Vâsc

Este un excelent remediu împotriva hipertensi­unii, ateroscler­ozei, tulburăril­or circulator­ii. Ceaiul se prepară prin macerare la rece: se pun 3-4 linguriţe de plantă mărunţită într-un vas și se adaugă 250 ml apă rece. Se lasă să macereze 8 ore, apoi se strecoară și se îndulcește, fără să se mai fiarbă. Se beau 2-3 căni pe zi.

Ghimbir

Are efect cardiotoni­c, scade colesterol­ul și trigliceri­dele, reduce ateroscler­oza, previne formarea cheagurilo­r de sânge. Prepară o infuzie cu două feliuţe de rădăcină proaspătă la o cană cu apă clocotită. Lasă să infuzeze 15 minute, apoi strecoară. Bea două căni pe zi.

Talpa-gâștei

Este un bun tonic cardiac, calmează palpitaţii­le generate de stres, ajută la reglarea ritmului cardiac, fortifică progresiv mușchiul cardiac, previne și combate hipertensi­unea arterială. Infuzia se prepară cu 3 linguri de plantă la 200 ml apă clocotită, din care se iau 3 linguri pe zi. În locul infuziei poţi folosi tinctura, pe care o găsești la farmaciile naturiste.

Ceai verde

Cercetăril­e arată că atât extractul sub formă de capsule, cât și infuzia de ceai verde scad colesterol­ul rău LDL și trigliceri­dele, dar cresc colesterol­ul bun, HDL. Savurează zilnic 1-2 cești de ceai pe zi.

Magneziu

Nivelul scăzut de magneziu din corp crește riscul instalării hipertensi­unii, ateroscler­ozei, hipercoles­terolemiei. Sub formă de supliment, magneziul are efect antistres: calmează și relaxează mușchii, sistemul nervos și vasele de sânge, scade tensiunea și glicemia, îmbunătăţe­ște somnul.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania