Sanatatea de Azi

OBICEIURI PENTRU O INIMĂ PUTERNICĂ

Știai că 80% dintre bolile de inimă pot fi prevenite? Pentru aceasta nu trebuie decât să alegi o dietă echilibrat­ă și un stil de viaţă sănătos.

-

Nu e ușor să-ţi schimbi stilul de viaţă, dar este foarte sănătos. Chiar dacă nu vei reuși din prima sau a doua săptămănă, nu te descuraja. Totul e să vrei cu adevărat. Peste ani, când te vei simţi în formă, iar analizele și controalel­e medicale vor arăta că stai bine cu tensiunea, colesterol­ul, glicemia, îţi vei mulţumi că ai perseverat. Așadar:

Fă zilnic mișcare!

Oamenii sedentari sunt mai predispuși maladiilor cardiovas- culare decât cei activi. Ca să-ţi menţii inima sănătoasă, dar și dacă ai deja un diagnostic cardiovasc­ular, fă mișcare. În fiecare zi din an! Orice formă de mișcare care te face să transpiri și îţi crește pulsul este benefică pentru inimă și artere: înot, mers pe bicicletă, alergare, plimbare, aerobic, dans. Cere sfatul cardiologu­lui, dacă inima ta este deja bolnavă, ca să-ţi recomande tipul de mișcare potrivit. Atenţie: oprește-te imediat dacă simţi durere sau presiune în piept sau dacă începi să respiri cu dificultat­e.

Renunţă la fumat!

Știai că fiecare ţigară îţi fură 11 minute din viaţă? Sau că înainte de vârsta de 55 de ani, 6 infarcturi din 10 sunt cauzate de fumat? Luptă pentru sănătatea și viaţa ta și renunţă chiar acum la acest obicei dăunător! Prima lună e mai dificilă, dar dacă reușești să te ţii tare și să nu cedezi tentaţiei, după aceea vei dansa de bucurie.

Nu fumezi? Excelent! Dar ai grijă să nu stai în apropierea celor care își aprind ţigara, ca să nu devii fumător la mâna a doua.

Mănâncă mai multe legume și fructe!

Se știe deja de multă vreme că persoanele care includ în meniul lor zilnic o cantitate mare de fructe și legume sunt mai puţin predispuse maladiilor cardiovasc­ulare. Asta deoarece vegetalele sunt pline de vitamine, minerale, antioxidan­ţi și fibre – nutrienţi excelenţi pentru întreg organismul, inclusiv inimă și vasele de sânge.

O alimentaţi­e sănătoasă înseamnă nu doar să consumi cel puţin 5 porţii de vegetale pe zi, ci și să reduci cantitatea de grăsimi saturate și pe cele trans: carne grasă, mezeluri, prăjeli, brânză grasă, smântână, unt, preparate fast-food, dulciuri etc. Compune-ţi meniul din cereale integrale, orez brun, paste și pâine integrale, legume, fructe, nuci, seminţe, pui, pește.

Ridică-te de la masă când ești 80% sătul!

Este dovedit: cei care mănâncă mai puţine calorii își pot prelungi viaţa cu câţiva ani buni. Un alt motiv pentru care e bine să te ridici de la masă când ești 80% sătulă: nu te vei îngrășa. Un truc: mănâncă din farfurii mici și doar până nu mai simţi foamea, nu până îţi simţi stomacul plin.

Nu sta mult timp pe scaun!

Cercetăril­e din ultimii ani sugerează că statul îndelungat pe scaun aproape dublează riscul unui eveniment cardiac, indiferent de cât de multă activitate fizică facem. Jobul tău presupune să stai toată ziua pe scaun? La fiecare oră ridică-te neapărat de pe scaun pentru câteva minute și fă câteva exerciţii de întindere, plimbă-te, ia-ţi un pahar cu apă.

Iubește-ţi aproapele!

Izolarea este una dintre cauzele maladiilor cardiovasc­ulare. Da, chiar așa! Studiile au descoperit că oamenii care petrec mult timp singuri sau sunt privaţi de relaţiile sociale sunt de două ori mai expuși bolilor de inimă. Așadar, ca să-ţi păstrezi inima în formă, să elimini stresul și să te bucuri de o viaţă mai bogată, ţine-ţi aproape familia și prietenii.

Râzi mai mult!

Nu avem nevoie de studii care să ne spună că după o porţie zdravănă de râs ne simţim mai bine, mai optimiști, mai liniștiţi. Dar cercetător­ii confirmă că râsul face minuni pentru sistemul nostru cardiovasc­ular: eliberează stresul, scade tensiunea arterială, oxigenează sângele, îmbunătăţe­ște circulaţia, previne afecţiunil­e cardiace. Râzi cu poftă, măcar 10 minute pe zi.

Găsește-ţi timp pentru relaxare!

Munca e importantă, nimic de zis, dar la fel de important este să te relaxezi. Dacă o ţii tot întro agitaţie, tensiunea arterială crește, la fel și pulsul, ceea ce înseamnă că inima este suprasolic­itată. În timp, forţa ei de a pompa sângele va slăbi. Așadar, încetineșt­e ritmul și găsește-ţi timp și pentru activităţi relaxante, care să te elibereze de stres: ieși la plimbare, ascultă muzică, întâlnește-te cu prietenii, găsește-ţi un hobby…

 ??  ?? Cel mai important, dar neglijat tratament al oricărei boli de inimă este mișcarea.
Cel mai important, dar neglijat tratament al oricărei boli de inimă este mișcarea.
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania