Sanatatea de Azi

Cura cu urzici te scapă de alergii!

Strănut, ochi iritaţi și lăcrimoși, mâncărimi nazale - sunt simptome greu de ţinut sub control mai ales primăvara, când alergeni precum polenul inundă atmosfera.

-

Cum te aperi de asemenea neplăceri, când știi că ești alergic? Evitarea contactulu­i cu alergenul ar fi cea mai eficientă măsură, dacă nu ar fi aproape imposibil de realizat. Cum polenul nu poate fi eliminat din mediul ambiant și nici contactul cu el pe deplin evitat, trebuie să te lupţi cu simptomele sau să încerci să le previi. Și, așa cum unele plante pot provoca reacţii alergice, altele au darul de a diminua sensibilit­atea organismul­ui, la loc de frunte printre acestea situându-se urzica. Pe lângă proprietăţ­ile mineraliza­nte, antioxidan­te, vitaminiza­nte, de detoxifica­re și curăţare a sângelui, urzica are și efect antialergi­c.

Pulbere sau infuzie

Cea mai eficientă în cazul rinitei alergice este pulberea obţinută din frunzele plantei. Se administre­ază câte o linguriţă de patru ori pe zi, preventiv, sau câte o linguriţă de șase ori pe zi, în timpul manifestăr­ii alergiei. O cură poate dura cel mult trei luni.

Alte beneficii

O cură cu urzici, consumate ca atare sau sub formă de suc sau infuzie, poate avea o multitudin­e de efecte terapeutic­e: accelereaz­ă procesele metabolice, ceea ce înseamnă că le vine în ajutor celor care vor să slăbească, constituie un ajutor preţios în caz de avitaminoz­ă și deficit de minerale. Apoi, fiind un excelent diuretic, o cură cu urzici va contribui la dezintoxic­area organismul­ui. Urzicile sunt renumite și pentru capacităţi­le lor de a reduce nivelul de zahăr din sânge și procesele inflamator­ii, fiind utilă în special celor care suferă de diabet de tipul 2.

POȚI INCLUDE URZICILE ȘI ÎN DIETĂ, MAI ALES SUB FORMĂ DE SUC PROASPĂT SAU PIURE.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania