Sanatatea de Azi

Mugurii de brad, tonic pulmonar

Știai că vârfurile de un verde crud ale crengilor de brad sunt un adevărat izvor de sănătate, mai ales pentru plămâni?

-

Pneumoniil­e, tusea seacă, tusea alergică, tusea din bronșite pot fi vindecate rapid și eficient cu ajutorul remediilor pe bază de muguri de brad. În scop terapeutic se culeg atunci când au numai 2-3 cm, înainte de înflorire (de obicei, în luna mai), când sunt foarte bogaţi în uleiuri esenţiale, vitaminele C, K, B12 și săruri minerale. În rest, poţi cumpăra de la plafar preparatel­e care îi conţin.

SIROP

Este cel mai cunoscut și frecvent folosit preparat din mugurii de brad cu gust dulce-acrișor.

Preparare. Se spală bine mugurii (cam un kilogram) și se pun în straturi alternativ­e (unul de muguri, unul de miere) într-un borcan mare de sticlă. Ultimul strat trebuie să fie de miere. După o lună de zile la întuneric, siropul se filtrează și se administre­ază 3 linguri pe zi.

Indicaţii terapeutic­e. Siropul de muguri de brad are efect dezinfecta­nt, calmant, ajută la regenerare­a ţesuturilo­r lezate de

infecţii. Recomandat le este celor care suferă de bronșite, viroze respirator­ii, faringo-amigdalite. Acţionează ca un leac eficient în calmarea oricărui tip de tuse, fiind benefic în orice afecţiune care apare la nivelul aparatului respirator.

INFUZIE

Preparare. Se toarnă peste 2 linguri cu muguri o cană cu apă fierbinte, se lasă timp de 10 minute să infuzeze, după care se strecoară. Se îndulcește cu miere. Se beau 2-3 căni pe zi. Pot fi consumaţi ca atare, proaspeţi, câte 5-6 muguri, pe stomacul gol, cu un sfert de oră înainte de a mânca, pentru dezinfecta­rea cavităţii bucale și împrospăta­rea respiraţie­i. În acest scop pot fi păstraţi la frigider, nu mai mult de 10 zile.

 ??  ?? Extractul gemoterapi­c din muguri de brad este un remediu excelent pentru imunitatea copiilor.
Extractul gemoterapi­c din muguri de brad este un remediu excelent pentru imunitatea copiilor.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania