Sanatatea de Azi

Păpădia, doctorul primăverii

Când înflorește, păpădia pare că luminează câmpul, la întrecere cu stelele de pe cer. Este și momentul când frunzele ei, unele dintre cele mai eficiente medicament­e naturale, sunt numai bune de cules.

-

Primul document medical în care sunt pomenite calităţile terapeutic­e ale păpădiei este Cartea Tămăduirii, a lui Avicena, care o recomandă pentru tratarea bolilor ficatului și alungarea neplăceril­or digestive. De altfel, denumirea știinţific­ă a păpădiei, Taraxacum officinale, se referă tocmai la proprietăţ­ile ei vindecătoa­re asupra crampelor stomacale (din greacă, taraxis - neliniște și akeomai a vindeca). În scop curativ, se folosesc rădăcinile, frunzele și tijele. Păpădia conţine substanţe antibiotic­e, substanţe proteice, vitaminele C, A, B2 și D, precum și numeroase elemente minerale. Frunzele, mai ales, sunt indicate în curele de primăvară, pentru regenerare și reechilibr­are.

DEPURATIV DE EXCEPŢIE

Are acţiune diuretică, ceea ce face să ajute le eliminarea toxinelor, motiv pentru care se folosește în tratarea unor boli ale ficatului. Ajută în mod indirect la tratarea unor eczeme și a altor boli de piele, a gutei, a reumatismu­lui, a ateroscler­ozei, varicelor etc. Valoarea nutritivă a păpădiei este mult

mai mare decât cea a lăptucii, a spanacului, a roșiilor etc.

AJUTĂ FICATUL ȘI PURIFICĂ SÂNGELE

Tulpinile proaspete, din care se consumă 5-6 pe zi în stare crudă, ajută în hepatita cronică. Se spală tulpinile cu flori cu tot, abia după aceea se îndepărtea­ză floarea și se mestecă încet tulpina. Aceasta are la început un gust amărui, apoi este acrișoară și zemoasă.

Seamănă cu andivele. În icter și în afecţiunil­e splinei, păpădia se folosește, de asemenea, cu succes. Rădăcinile de păpădie, mâncate crude, la fel ca și cele uscate au efect depurativ, de stimulare a digestiei, sudorific și diuretic, precum și stimulant. Infuzia de frunze de păpădie mărește secreţia biliară, mărește pofta de mâncare în perioadele de convalesce­nţă, normalizea­ză circulaţia sângelui.

PĂPĂDIA ESTE ÎN TOPUL CELOR MAI FOLOSITE PLANTE MEDICINALE ȘI ARE, PE LA NOI, O MULȚIME DE NUME DE… ALINT: BUHĂ, CICOARE, CRESTĂŢEA, LILICEA, MÂŢĂ, PAPALUNGĂ, PILUG, TURCI, FLOAREA-BROAŞTEI, FLOAREAGĂI­NII, FLOAREA-MĂLAIULUI, FLOAREASOR­ULUI, FLOAREA-TURCULUI, FLORI-GALBENE, GĂLBINELE-GRASE, GUŞA-GĂINII, OUĂLEGĂINI­LOR, PAPA-GĂINII, PĂRĂSITA-GĂINILOR SAU PUI-DE-GÂSCĂ.

BOLI ȘI TRATAMENTE

→ Litiază biliară. Pregătești un ceai de păpădie din frunze și rădăcini uscate și tăiate foarte mărunt: 3 linguriţe de păpădie la 200 ml apă. Lași să clocoteasc­ă. Stingi focul, acoperi și lași 15 minute. Bei 2 căni pe zi, dimineaţa și seara. → Cataracta: Se pun la fiert câte 10 g din fiecare: cozi, frunze, muguri de flori – în trei sferturi de litru de apă. Se lasă 20 de minute. Se strecoară. Se

PE VREMURI, FEMEILE FOLOSEAU CA PRODUS COSMETIC INFUZIA PREPARATĂ PRIN OPĂRIREA PLANTEI ŞI A RĂDĂCINII. OBIŞNUIAU SĂ-ŞI SPELE CU EA OCHII ŞI FAŢA, SPERÂND SĂ CAPETE ASTFEL UN „CHIP MAI LUMINOS“.

fac spălături oculare de patru sau cinci ori pe zi. Decoctul se prepară în fiecare zi (pentru a fi folosit proaspăt)

→ Osteoporoz­ă: Frunzele de păpădie conţin mult… bor. Ceea ce le face să fie, după varză, cel mai eficient „conservant“al ţesutului osos. Poţi consuma frunzele sub formă de ceai sau salată.

→ Cistită, nefrită și hepatite. Este un excelent diuretic, consumată mai ales sub formă de ceai. Previne astfel retenţia lichidelor.

→ Boala Alzheimer. În combinaţie cu urzici, grâu încolţit, nuci măcinate, seminţe de in, mac, sub forma unei supe, păpădia este benefică pentru creier, fiind o sursă importantă de lecitină.

→ Anemie, tensiune oscilantă.

Faci un ceai din rădăcini de păpădie, uscate și mărunţite. Bei 2 căni pe zi, dimineaţa și seara.

→ Acnee, ten gras. Te speli pe faţă, seara și dimineaţa, cu ceai de păpădie.

→ Diabet: Salată de păpădie. Sau ceai. Sau mestecarea a câte 10 tulpini de păpădie pe zi, atât timp cât aceasta este înflorită. În niciun caz sirop. → Pistrui: Se pun 15 g de flori și frunze proaspete într-o jumătate de litru de apă. Se fierb zece minute. Se lasă la răcit, apoi se folosește ca orice loţiune tonică.

→ Negi: Comprese cu infuzie din frunze de păpădie.

→ Obezitate: 2-3 căni de infuzie, zilnic.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? laAre 45 calorii fiind 100 g produs, bogată în destul de și glucide protide (2,8%) (7,5%).
laAre 45 calorii fiind 100 g produs, bogată în destul de și glucide protide (2,8%) (7,5%).

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania