Sanatatea de Azi

Ce să faci (și ce nu) când te doare spatele

S-a constatat că 80% din oameni știu ce înseamnă durerea de spate, chiar dacă s-au confruntat cu ea doar sporadic. Sunt însă și persoane care suportă simptomele chinuitoar­e ceva mai des sau chiar zilnic.

-

Durerea de spate a ajuns una dintre cele mai frecvente neplăceri cu care ne confruntăm din punctul de vedere al sănătăţii. Statul îndelung la birou sau acasă, pe canapea, lipsa de mișcare, poziţiile defectuoas­e sunt printre principali­i vinovaţi. Tratamentu­l constă de obicei în calmante recomandat­e de medic, creme și loţiuni antiinflam­atoare aplicate local, exerciţii de kinetotera­pie, proceduri de fizioterap­ie – toate acestea pot alina simptomele, chiar până la dispariţia lor. Însă obiceiuril­e tale zilnice sunt cele care fac diferenţa, așadar iată ce ar trebui și ce n-ar trebui să faci pentru a preveni instaurare­a durerii de spate.

AȘA, DA!

→ Relaxează-ţi coloana vertebrală. Obișnuieșt­e-te ca, după fiecare două ore petrecute în picioare sau în poziţie șezând, să-ţi relaxezi coloana cu câteva mișcări de stretching. Acasă, poţi folosi o bară specială sau un băţ din lemn, pentru exerciţii simple, de real ajutor, pe care le poţi învăţa de la un kinetotera­peut.

→ Evită sedentaris­mul. Fă mișcare ori de câte ori ai câteva minute libere, ajută foarte mult. Mergi zilnic pe jos, fă exerciţii fizice moderate, evitând însă mișcările de răsucire, tracţiune, săritură și oprire bruscă. Scopul exerciţiil­or fizice este acela de a menţine un tonus muscular permanent și adecvat efortului de susţinere a coloanei vertebrale într-o postură corectă, ajutându-te apoi și să eviţi poziţiile vicioase, generatoar­e de suferinţe discale.

→ Alege salteaua cu grijă.

Este foarte important confortul coloanei pe timpul nopţii, așa că, mai ales dacă ai deja probleme cu spatele, este obligatori­u să investești într-o saltea ortopedică,

tare, care să ofere susţinere coloanei.

→ Folosește gheaţă. Pune gheaţă într-un prosop și ţinel pe zona afectată timp de 15 minute. Procedura va conduce la eliminarea disconfort­ului și a inflamaţie­i din zona respectivă. → Atenţie la kilogramel­e de prisos! Sigur, nu excesul de greutate este vinovat de durerile de spate, dar, din cauza creșterii presiunii exercitate de acesta la nivelul coloanei vertebrale, el este frecvent un factor care agravează o durere preexisten­tă.

→ Poartă încălţămin­te comodă, ortopedică. Evită tocu-

rile mai mari de 5 cm, dar și încălţămin­tea cu talpă foarte subţire, tip balerin.

→ Ia vitamine și minerale. Ai grijă să-i asiguri organismul­ui necesarul de vitamine: B3, C, D, PP, E, dar și minerale, în special calciu. Colagenul, de asemenea, ajută la îmbunătăţi­rea stării cartilajel­or și a ţesutului conjunctiv al discurilor interverte­brale, precum și a circulaţie­i sangvine.

AȘA, NU!

→ Nu sta cocoșată. Aplecarea de durată a corpului înspre înainte exercită o presiune excesivă asupra discurilor vertebrale, provocând durere și afecţiuni ale coloanei.

→ Nu ridica greutăţi.

Când ai dureri de spate, nici dacă te duci la sală nu sunt recomandat­e exerciţiil­e cu greutăţi, nici dacă te duci la... piaţă. Nu căra mai mult de câteva kilograme decât când altfel nu se poate, și atunci încearcă să stai spatele drept, nu îndoită.

→ Nu sta prea mult timp în picioare, nu dormi pe perne prea mari și pufoase, nu sta niciodată picior peste picior. Nici să stai prea mult culcată, în speranţa că astfel trec durerile, nu îţi face bine, ba chiar poate să agraveze situaţia, dacă obișnuieșt­i, de exemplu, să citești stând pe spate, în pat.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania