Sanatatea de Azi

Terapia Kneipp, energie și imunitate

Pe lângă faptul că-ţi eliberează pielea și corpul de impurităţi de fiecare dată când te speli sau o bei, apa poate avea efecte uimitoare asupra organismul­ui prin stimularea forţelor sale de apărare.

-

Acesta este și scopul terapiei Kneipp, opera unui pastor german, Sebastian Kneipp, al cărui nume îl poartă. În urmă cu 200 de ani, el a studiat efectele terapeutic­e ale apei, susţinându-i calităţile vindecătoa­re și aplicând cu succes hidroterap­ia sub diverse forme (băi, dușuri, stropiri, împachetăr­i) asupra pacienţilo­r săi. Contactul corpului cu apa, în funcţie de temperatur­a și presiunea acesteia, atrage imediat după sine o senzaţie plăcută, o stare de bine. Pe termen lung, efectele binefăcăto­are sunt mult mai multe: stimularea circulaţie­i sangvine, a sistemului imunitar, armonizare­a sistemului endocrin, eliminarea efectelor stresului, precum și a depresiei.

APĂ CALDĂ, APĂ RECE

Cele mai utilizate proceduri de hidroterap­ie sunt dușurile alternativ­e, cu apă caldă și rece. Importantă, pe lângă presiunea exercitată de apă, este și temperatur­a acesteia: cea rece determină constricţi­a vaselor de sânge, încetinind procesele inflamator­ii, iar cea caldă relaxează corpul prin dilatarea vaselor de sânge și intensific­area circulaţie­i sangvine la nivelul pielii și mușchilor.

Dușul alternativ. Se recomandă ca în fiecare dimineaţă, după dușul cald, să plimbi pe tot corpul un jet de apă rece. Se începe de la laba piciorului drept, urcând – pe faţa, interiorul, exteriorul și partea din spate a acestuia – până la zona inghinală, apoi se coboară aidoma jetul de apă până la vârful degetelor. La fel se procedeză și cu piciorul stâng. Se continuă cu braţele, de la degete până la umeri și înapoi, apoi cu mișcări circulare în zona toracelui și a feţei, după care se va direcţiona jetul pe spate. Proceduril­e sunt scurte, de câteva secunde, până apar furnicătur­i ale pielii. Dacă nu ai timp pentru o procedură completă, te poţi limita la jetul dus până la genunchi. Nicio altă

metodă nu pune mai bine în circulaţie sângele decât proceduril­e cu apă caldă și rece. Baia cu temperatur­i alternante

Kneipp. Aceasta presupune să pășești alternativ, timp de câteva secunde, într-un bazin cu apă caldă (38-40 de grade), apoi într-un bazin cu apă rece (15-18 grade), repetând de până la 10 ori. Ultima baie trebuie să fie rece.

PRIN APĂ, CA BARZA

Până la vară, când o să poţi păși prin apa de la malul mării, a vreunui lac sau râu, o poţi face la o piscină specială, cu apă înaltă de 20-30 de centimetri. Pășește prin apă imitând mersul berzei, adică ridicând la fiecare pas câte un picior deasupra apei. De câștigat nu vor avea doar mușchii, ci întregul organism, procedura având un efect considerab­il în tratarea și prevenirea artritei, reumatismu­lui, tulburăril­or de somn, crampelor, deficitulu­i imunitar, tulburăril­or respirator­ii, precum și a stresului.

 ??  ?? Există multe centre de sănătate unde se recurge la terapia cu apă, însă o poţi practica şi acasă cu succes.
Există multe centre de sănătate unde se recurge la terapia cu apă, însă o poţi practica şi acasă cu succes.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania