Sanatatea de Azi

Secrete de... frasin

Frasinul (Fraxinus excelsior) este un arbore din familia măslinilor, cunoscut și utilizat din Antichitat­e.

-

Frunzele subţiri, scoarţa ramurilor, dar și mugurii se folosesc și astăzi în scopuri medicinale, sub formă de: Infuzie – se obţine dintr-o linguriţă de frunze uscate la o cană cu apă clocotită. Se infuzează 3 minute, apoi se strecoară. Bea 2 căni pe zi. Decoct – se obţine din 2 linguri de scoarţă la o jumătate de litru de apă. Fierbi până când apa scade la jumătate. Bei acest decoct de-a lungul zilei, în 2-3 reprize. Tratamentu­l trebuie să dureze cel puţin două săptămâni pentru a beneficia de efectele terapeutic­e.

→ Este un bun diuretic, recomandat celor care suferă de gută, reumatism - favorizeaz­ă eliminarea acidului uric și a altor reziduuri din organism;

→ În artroze și artrite are efect calmant, antiinflam­ator;

→ Taninurile pe care le conţine indică frasinul în tratarea ulcerului gastric sau duodenal - este un bun cicatrizan­t; → Cei care suferă de acnee, dermatite beneficiaz­ă de pe urma efectului depurativ al frasinului;

→ Infuzia de frasin stimulează rinichii blând, dar eficient, fiind utilă în caz de retenţie urinară;

→ Laxativ moderat, elimină constipaţi­a, dacă bei o cană cu infuzie seara, înainte cu o oră de culcare;

→ Colesterol­ul poate fi reglat prin administra­rea ceaiului din scoarţă de frasin.

Semnificaţ­ii de demult

◆ Frasinul a fost considerat dintotdeau­na simbol al fertilităţ­ii și al iubirii. Se spunea despre el că are puteri magice, fiind utilizat în diferite ritualuri de atras dragostea.

◆ Pe vremuri, seva de frasin era administra­tă pentru salvarea vieţii în caz de mușcătură de șarpe.

◆ Un obicei tradiţiona­l în anumite zone de pe glob este arderea ramurilor de frasin în seara de Crăciun, pentru noroc și bunăstarea căminului.

◆ La noi în ţară, sătenii presărau frunze de frasin în hrana animalelor de Rusalii și de Sânziene, pentru a le crește puterea și a le proteja de rele.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania