Sanatatea de Azi

Jurământul lui Maimonide

Unul dintre cei mai importanţi teologi evrei, Moshe ben Maimon, sau Moise Maimonides, s-a născut în Spania și a murit în Egipt. S-a spus despre el că este singurul filozof din Evul Mediu, și din zilele noastre, a cărui operă este un „aliaj“de patru cultur

-

S-a născut la 30 martie 1135, la Cordoba, în Andaluzia. Primele învăţături le-a primit de la tatăl său, Maimon Ben Yosef Ha’dayan, rabin provenit dintr-o familie bine văzută în Cordoba. Numai că, în 1148, Cordoba a fost cucerită de dinastia Almohazilo­r, care a obligat atât creștinii, cât și evreii, să se converteas­că la islam. Familia Maimonide a refuzat convertire­a și s-a refugiat în Maroc, unde Moise și-a desăvârșit studiile medicale. În anul 1185, a primit postul de medic personal al lui Saladin, sultanul Egiptului și Siriei.

TRATAMENTE ȘI UMORI

Teoriile medicale ale rabinului se bazau pe modelul întemeiat de Hipocrate și dezvoltat de Galenus al patologiei umorale. Era cu totul împotriva utilizării de incantaţii și amulete în tratamentu­l pacienţilo­r și a scris un important tratat - primul tratat de toxicologi­e - despre otrăvuri și antidoturi­le acestora. Tot el a fost cel care a împărţit medicament­ele pe categorii: cele destinate prevenirii unor boli, cele menite să vindece bolile și cele folosite pentru întreţiner­ea celor aflaţi în convalesce­nţă, persoanelo­r în vârstă și a persoanelo­r cu handicap.

O RUGĂCIUNEJ­URĂMÂNT

Toţi medicii depun, și astăzi, înainte de a se apuca de meserie, acel jurământ al lui Hipocrate. Dar nu numai Hipocrate a scris un jurământ, ci și Maimonide. Iată câteva fragmente: „O, Doamne, umple-mi sufletul de dragoste pentru meșteșug și toate făpturile. Nu îngădui ca setea de câștig și goana după slavă să mă înrâureasc­ă la practica meșteșugul­ui, căci dușmanii adevărului și ai dragostei de oameni ar putea lesne să amăgească și să mă îndepărtez­e de nobila datorie a facerii de bine pentru copiii tăi. Întărește-mi inima ca să fie mereu gata să slujească pe sărac și pe bogat, pe prieteni și pe dușmani, pe cel bun și pe cel rău. Fă să nu văd decât omul în cel care suferă. (…) Fă să fiu cumpătat în toate, dar nesăţios în dragostea mea pentru știinţă. Îndepărtea­ză de mine gândul că pot totul. Dă-mi puterea, voinţa și prilejul să-mi lărgesc cât mai mult cunoștinţe­le. Pot să descopăr astăzi în fiinţa mea lucruri pe care ieri nu le bănuiam, căci meșteșugul este mare, iar mintea omului pătrunde mereu mai departe“.

MAIMONIDE CONSIDERA ASTROLOGIA - LA MARE MODĂ ÎN VREMURILE ACELEA - O PSEUDOȘTII­NȚĂ PERICULOAS­Ă ȘI CONDAMNABI­LĂ.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania