Sanatatea de Azi

„Postul, sătul fiind, este un nonsens“

-

Pe 11 martie a început Postul Paștelui ortodox, un timp de 40 de zile menit să ne pregăteasc­ă atât trupește, cât mai ales sufletește, pentru momentul Învierii Domnului. Din punct de vedere alimentar, trebuie să îi dăm organismul­ui o perioadă de pauză, de respiro, despre care ne-a povestit mai multe dr. Mihaela Bilic, unul dintre cei mai apreciaţi medici nutriţioni­ști de la noi.

Astăzi, nevoia de a ţine post este, din păcate, greșit interpreta­tă. „Dacă ţinem post crezând că o să uităm dintr-o dată, ca printr-un miracol, că există mâncare pe lume și că eventual o să reușim să și slăbim, ei bine, nu asta trebuie să ne fie motivaţia. Postul este, în primul rând, un exerciţiu de disciplină și voinţă, ceea ce presupune să iei distanţă de tot ce înseamnă pofte și plăceri alimentare“, explică specialist­ul.

„AUTOMAT, CÂND ȚII POST, PRIMA NOȚIUNE CU CARE TREBUIE SĂ TE CONFRUNȚI ESTE FOAMEA.“

O PERIOADĂ DE CUMPĂTARE

Post înseamnă, în primul rând, renunţare la răsfăţul culinar și la obiceiul de a mânca până la săturare.

„Automat, când ţii post, prima noţiune cu care trebuie să te confrunţi este foamea. Postul, sătul fiind, este un nonsens. Postul prin definiţie trebuie să fie o suferinţă din punctul de vedere al hranei. Dând preocupare­a pentru mâncare la o parte, preocupare care, din păcate, ne ocupă enorm din timpul și energia noastră vitală, vom avea timp și pentru spirituali­tate, introspecţ­ie, schimbarea atitudinii faţă de noi și faţă de cei din jur. Postul este o chestiune mai mult spirituală decât fizică.“

UN EXERCIŢIU CU BENEFICII

În timpul postului, nu trebuie să te gândești cum să-ţi asiguri necesarul caloric cu care ești obișnuit. Dimpotrivă, trebuie să-ţi impui să reduci cantităţil­e de mâncare consumate. Dr. Mihaela Bilic ne spune ce avem de făcut în aceste zile și de ce: „Să mâncăm mult mai rar. Dacă până la post mâncai de cinci ori pe zi, postul ar fi un bun motiv să mănânci de două ori pe zi. Tocmai ca să simţi foamea. Postul este un fel de curăţire a organismul­ui, un fel de detox, este vorba de absenţa meselor pentru a-i da posibilita­tea ficatului și sistemului digestiv să nu mai cheltuiasc­ă atât de mult pe metabolism și să-și facă o curăţire interioară. Postul înseamnă foarte puţină mâncare, nu trebuie să ne dorim un post care să ne îndestulez­e și să ne acopere toate nevoile nutriţiona­le. De asta și are 40 de zile. Organismul are rezerve care pot face faţă acestei perioade de 40 de zile fără niciun supliment, dacă este vorba de adulţi sănătoși, nu de copii sau de femei însărcinat­e.“

CE NU AVEM VOIE

Nu toate produsele „de post“sunt sănătoase sau potrivite cu ceea ce înseamnă noţiunea de POST. „Postul înseamnă produse animale de niciun fel, înseamnă foarte puţine grăsimi. Mulţi practicanţ­i de post uită că uleiul e și el interzis, în calendarul religios dezlegare la ulei și vin e foarte rar, deci nu avem cum să mâncăm lucruri prăjite. La fel când e vorba de zahăr - ca să fie cu adevărat un exerciţiu de voinţă, nu înseamnă să ne umflăm cu produse pe bază de făină și zahăr, care duc simţurile într-un fel de adormire și plăcere care împiedică exerciţiul postului. Trebuie să mâncăm puţine făinoase, altfel riscăm să ne îngrășăm foarte mult. Dacă vorbim de sănătate, scopul este să nu fie nici prea multă grăsime vegetală, pentru că și din grăsimea vegetală se fac depozite de grăsime.

În plus, grăsimile vegetale sunt și ele greu de digerat“.

CE PUTEM MÂNCA

Cu cât mai ușor, cu atât mai bine. „Legume din belșug, fie că este vorba de legume în conservă, congelate sau proaspete. Ciorba, ghiveciul și tocăniţa ar trebui să fie primele opţiuni în post, cu atât mai mult că putem folosi suc de roșii, condimente, pentru a le da gust. Putem folosi, de asemenea, leguminoas­e boabe - știau bunicii noștri că fasolea este „carnea săracului“- năut, linte, mazăre. Și soia, dar nu să facem din ea șniţele și pateu sau cașcaval, ci să mâncăm soia ca atare, sub formă de boabe, pentru a îmbogăţi cu proteine o mâncare de post vegetală. Tot produse de post sănătoase sunt oleaginoas­ele, dar în cantităţi mici - o lingură de migdale/alune poate ţine loc de o masă, atât de mică este cantitatea care ne oferă nouă nutrienţii valoroși! La capitolul produse în loc de desert, să alegem fructele proaspete sau deshidrata­te, dar desertul se mănâncă din când în când, pentru plăcerea gustului“, completeaz­ă specialist­ul.

„CEREALE, PÂINE, OREZ, CARTOFI NU SE MĂNÂNCĂ PÂNĂ LA SĂTURARE, FIINDCĂ SE REFLECTĂ PRIN KILOGRAME ÎN PLUS PE CÂNTAR.“

 ??  ?? în Colesterol­ul la crește de sânge nu animală, grăsimea alcool, ci de la zahăr, sedentaris­m.
în Colesterol­ul la crește de sânge nu animală, grăsimea alcool, ci de la zahăr, sedentaris­m.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania