Sanatatea de Azi

Gătește cu flori!

Ce zici de o salată de primăvară presărată cu flori de păpădie? Dar de o ciocolată caldă cu flori de salcâm sau de o dulceaţă din petale de trandafiri? Aroma și aspectul pe care florile delicate le conferă preparatel­or, dar și beneficiil­e unora dintre ele

-

Omodă? Nicidecum. Includerea florilor printre ingredient­ele diverselor preparate culinare e cunoscută din vremuri străvechi, știut fiind că ele conţin cele mai preţioase minerale din plantă, dar și ceea ce în vremurile moderne numim antioxidan­ţi, acele substanţe miraculoas­e care încetinesc îmbătrânir­ea, combat o multitudin­e de boli, ajută la eliminarea toxinelor din organism. Și cum Paștele se apropie, poţi avea în vedere câteva preparate frumos decorate astfel!

Reguli obligatori­i

→ Nu toate florile sunt comestibil­e. Mai mult, unele sunt otrăvitoar­e. Poţi folosi cu încredere păpădie, gălbenele, mușeţel, cicoare, iasomie, panseluţe, toporași, liliac, călţunași, violete, flori de dovleac; vara pot fi adăugate în salate, supe-cremă sau folosite drept ornament comestibil;

→ Partea comestibil­ă se rezumă, de regulă, la petale (așa se întâmplă în cazul albăstrele­lor, crizanteme­lor, trandafiri­lor); → Florile ce urmează a fi consumate se culeg când au ajuns la maturitate, ideal din grădină sau cumpărate din magazine specializa­te, pentru a fi sigură că nu au fost stropite cu pesticide. Spală-le bine înainte de a le folosi!

Florile de păpădie și toporașii, se sezon

De obicei folosim păpădia sub formă de infuzii sau tinctură pentru efectul depurativ, antiinflam­ator, de ajutor pentru digestie și regenerare­a celulelor ficatului. Dar florile galbene sunt și aspectuoas­e, așa că le poţi presăra în diverse salate și mâncăruri. Cu toporași poţi decora preparate festive sau poţi prepara o dulceaţă foarte bună.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania