Sanatatea de Azi

Cum oprești o sângerare

În cazul unei hemoragii abundente, fiecare secundă care trece până la oprirea acesteia contează. Află care sunt gesturile de prim ajutor.

-

Micile sângerări se opresc de obicei de la sine sau apăsând rana cu o compresă rece, pentru a favoriza vasoconstr­icţia. Hemoragiil­e mari, însă, rezultate în urma secţionări­i unei artere sau vene, nu se opresc de la sine, ci trebuie oprite urgent, imediat ce s-au produs, pentru a salva viaţa persoanei.

Hemoragia arterială este cea mai periculoas­ă

Sângele, de culoare roșu aprins, ţâșnește ritmic și cu forţă, astfel că într-un timp scurt se pierde o cantitate mare de sânge, ceea ce duce la deces dacă nu se intervine prompt. Hemoragia venoasă nu e la fel de gravă precum cea arterială, întrucât sângele venos circulă cu o presiune mult mai mică decât presiunea din artere. Sângele este roșu-închis, se scurge în cantitate mare, dar fără presiune, mai mult se prelinge din plagă.

Primul ajutor

Imediat va fi chemată ambulanţa. Până la sosirea medicului, se va acorda primul ajutor.

→ Victima va fi întinsă pe spate, cu capul mai jos decât trunchiul și extremităţ­ile (sau se vor ridica picioarele), pentru a favoriza circulaţia sângelui la creier și va fi acoperită cu o pătură, haine etc., pentru menţinerea căldurii corpului. → Se va apăsa direct rana cu un bandaj steril sau o cârpă curată și se va ţine apăsat continuu cel puţin 20 de minute, fără să se verifice dacă s-a oprit sângerarea. Presiunea poate fi menţinută cu mâinile sau prin legarea rănii cu un bandaj strâns și bandă adezivă (sau legat cu un cordon). Dacă este posibil, se ridică membrul traumatiza­t (mâna sau piciorul), menţinându-se rana presată. Dacă sângerarea continuă și este vizibilă prin tifon, acesta NU se va îndepărta pe motiv că e îmbibat cu sânge, ci se vor adăuga peste el straturi noi de pansament. În mod normal, ridicarea membrului și presiunea directă vor opri o hemoragie severă.

→ Dacă sângerarea tot nu se oprește, se va apăsa pe o arteră mare, care furnizează sânge în zona rănii, deasupra locului de unde ţâșnește sângele, într-un loc în care aceasta poate fi presată de un plan osos. La braţ, de pildă, punctele de presiune sunt la încheietur­a articulaţi­ei cotului și chiar sub axilă, la picior se apasă cu pumnul artera femurală (în zona inghinală). Pentru oprirea unei hemoragii mari la faţă sau gât se apasă artera carotidă. → Garoul (un fular, cordon, curea, cravată, șnur etc.) se folosește în mod excepţiona­l, numai în hemoragii arteriale masive, care nu pot fi oprite prin compresie. Garoul se aplică la rădăcina membrelor și se notează pe un bileţel data, ora și minutul aplicării. Garoul poate fi menţinut maximum 60-90 de minute (risc de gangrenă).

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania