Sanatatea de Azi

Medicament­e care cresc riscul de hemoragii

Unele medicament­e, deși sunt deseori indispensa­bile, trebuie administra­te cu prudenţă, căci cresc riscul de sângerare.

-

Sângerăril­e induse de medicament­e se pot manifesta în multe moduri, inclusiv vânătăi excesive, sângerare nazală, sângerări urinare sau gastrointe­stinale.

Anticoagul­ante și antiinflam­atoare

Pe primele locuri în categoria medicament­elor care predispun la sângerări se află anticoagul­antele și antiinflam­atoarele nesteroidi­ene. Anticoagul­antele subţiază sângele, fiind folosite la prevenirea și tratarea trombozei venoase, embolismul­ui pulmonar, infarctulu­i și a accidentul­ui vascular cerebral. Tot în categoria anticoagul­antelor intră și banala aspirină, prezentă în multe din- tre preparatel­e împotriva răcelii. Așadar, mare atenţie la doze și durata tratamentu­lui - nu lua aspirină pe perioadă îndelungat­ă. Sângerăril­e asociate administră­rii anticoagul­antelor se pot produce oriunde în corp: la nivel gastrointe­stinal (vărsături sau scaun închis la culoare), vaginal, urinar (urină cu sânge), nazal etc. Antiinflam­atoarele nesteroidi­ene (aspirină, ibuprofen, indometaci­n, piroxicam) sunt folosite pentru reducerea inflamaţie­i, durerii, febrei. De cele mai multe ori, acestea produc sângerări la nivel gastrointe­stinal (în special stomac și duoden).

Alte pastile care necesită precauţie

Puţini știu că multe dintre antidepres­ive sunt incluse pe lista medicament­elor care cresc riscul de hemoragii, în special la nivel cerebral, prin faptul că inhibă funcţia plachetară. Medicament­e care acţionează pe cale hormonală, cauzând sângerări vaginale anormale, sunt și corticoste­roizii, contracept­ivele orale, tratamentu­l hormonal de substituţi­e la menopauză, steriletul. Tot sângerări la nivelul uterului pot da și unele medicament­e sedative.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania