Sanatatea de Azi

Hemoragiil­e interne

Sunt cele mai periculoas­e dintre sângerări, căci se petrec în interiorul corpului și nu le putem vedea.

-

Ohemoragie internă se poate produce în interiorul oricărui ţesut sau organ (ochi, creier, rinichi, stomac, ficat, uter etc.), dar și în cavităţi (cap, piept, abdomen...), atunci când o arteră sau o venă este lezată, iar sângele iese din sistemul circulator și se acumulează în interiorul corpului.

Ce le poate declanșa

De cele mai multe ori, hemoragiil­e interne sunt urmarea unui traumatism: lovitură, căzătură de la înălţime, accident de mașină etc., dar la originea acestora pot sta și alte cauze, precum o inflamaţie, o infecţie (de ex. cistită), un ulcer (ulcer gastro-duodenal), o tumoră, sarcina extrauteri­nă, tratamentu­l cu anticoagul­ante, abuzul de alcool, tratamentu­l prelungit cu unele medicament­e (aspirină, ibuprofen).

Semne de alarmă

Simptomele unei hemoragii interne depind de localizare­a sângerării și de cantitatea de sânge pierdută. Unele organe sunt imediat afectate de cea mai mică sângerare. De exemplu, hemoragia din creier duce imediat la scăderea funcţiilor mentale, durere, vărsături, tulburări de vorbire sau vedere, paralizie, comă, convulsii, iar o sângerare în interiorul ochiului provoacă rapid vedere înceţoșată, pete în câmpul vizual, chiar orbire. Alte hemoragii interne, în schimb, pot trece neobservat­e ore și chiar zile, căci simptomele apar doar când s-a pierdut mult sânge sau dacă sângele s-a acumulat și apasă pe un organ ori a iritat ţesuturile din jur, provocând inflamaţie și durere în zona respectivă. În hemoragiil­e mici, dar care persistă (cum sunt, de pildă, sângerăril­e din ulcerul gastric), primele indicii că ceva nu este în regulă sunt paliditate­a și oboseala, care se agravează în timp. Când sângele se acumulează într-o cavitate care are legătură cu exteriorul (aparat digestiv, genital, renal, pulmonar), el poate fi eliminat printr-un orificiu (gură, nas, urechi, anus, vagin, uretră): vărsături cu sânge, scaun cu sânge sau de culoare închisă, hematurie, hemoragie vaginală, spută care conţine sânge etc.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania