Sanatatea de Azi

Sânge în urină?

Să descoperi sânge în urină este întotdeaun­a îngrijorăt­or. Cu toate acestea, hematuria este de cele mai multe ori semnul unei infecţii benigne, ușor de tratat.

-

Pe oricare dintre noi ne-ar alarma să descoperim că urina noastră și-a schimbat brusc culoarea. Urina cu sânge poate fi colorată în nuanţe de roz, roșu sau maro ori poate conţine striuri de sânge. Când prezenţa sângelui în urină, numită medical hematurie, este vizibilă cu ochiul liber, vorbim de hematurie macroscopi­că. Hematuria ne-ar putea duce pe mulţi dintre noi cu gândul la cancerul de vezică, dar cauzele pot fi altele. De exemplu:

→ O infecţie, inflamaţie sau leziune a tractului urinar (rinichi, uretere, vezică, uretră), de pildă o banală cistită sau, mai grav, o pielonefri­tă (infecţie a rinichilor). La bărbaţi, hematuria poate fi consecinţa unei infecţii a prostatei.

→ Calculii prezenţi în rinichi, căile urinare sau vezică pot leza ţesuturile, provocând sângerări.

→ Mai rar, urina cu sânge poate trăda un cancer de vezică sau de prostată.

ALTE ORIGINI

Nu rareori se dovedește că sângele prezent în urină a fost interpreta­t greșit ca hematurie, fiind de fapt sânge provenit din vagin sau în urma sângerării unui ţesut din vecinătate (uretră, traumatism în timpul unui raport sexual). Sau e posibil să nu fie vorba de o sângerare: urina își poate modifica culoarea și după consumul anumitor alimente (de exemplu sfecla, rubarba, varza roșie o colorează în roz sau roșu) sau în urma administră­rii unor medicament­e.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania