Sanatatea de Azi

Boli grave ale sângelui

Ca orice alt element al corpului, și sângele se poate îmbolnăvi, iar bolile care îl ameninţă nu sunt deloc puţine.

-

Maladiile sangvine regrupează un număr foarte mare de afecţiuni, care ating de obicei doar celulele de un anumit tip ale sângelui: globulele roșii, globulele albe sau trombocite­le. În categoria bolilor sângelui, medicii înglobează și bolile care afectează organele ce produc celulele sângelui: măduva osoasă, ganglionii limfatici, splina, ţesuturile limfoide. Unele asemenea maladii sunt benigne, precum anemia, altele invalidant­e, cum ar fi hemofilia, altele foarte grave: leucemia acută și cronică, limfomul, maladia Hodgkin, mielomul. Vestea bună este că unele dintre bolile de sânge, chiar și dintre cele grave, pot fi ţinute sub control cu tratamentu­l potrivit.

HEMOFILIE

Este o boală hemoragică ereditară, rar întâlnită, cauzată de deficitul unui factor de coagulare: factorul VIII sau IX. Afecţiunea este cronică, deci nu poate fi vindecată și se manifestă doar la bărbaţi.

→ Simptome. Tendinţa la hemoragie și vânătăile extinse sunt primele semne. Formele severe sunt depistate de obicei în primul an de viaţă, dar formele ușoare pot fi diagnostic­ate abia la vârsta adultă. La hemofilici, o banală tăietură sau rană sângerează mai mult timp decât la o persoană sănătoasă sau chiar se declanșeaz­ă hemoragii. Se pot produce și sângerări interne, cel mai des la nivelul articulaţi­ilor, care duc la durere și limitarea mobilităţi­i articulare, la nivelul mușchilor, provocând hematoame și mai rar hemoragii digestive, renale, cerebrale.

◆ Tratament. Depinde de gravitatea bolii. Boala poate fi tratată cu medicament­e care stimulează corpul să producă mai mult factor de coagulare sau poate fi necesară administra­rea injectabil­ă a factorului de coagulare care lipsește (VIII sau IX).

LEUCEMIE

Este un cancer al sângelui și apare atunci când măduva osoasă produce prea multe leucocite (globule albe). Cauzele afecţiunii sunt necunoscut­e.

→ Simptome. Depind de cât de avansată este boala și pot include: oboseală, slăbiciune, respiraţie dificilă, paloare, puls rapid, infecţii frecvente, febră care nu cedează la antibiotic­e, transpiraţ­ii nocturne, dureri de cap, ganglioni limfatici măriţi, scăderea poftei de mâncare, scădere în greutate.

◆ Tratament. În general se recurge la chimiotera­pie, radioterap­ie, medicament­e care ajută corpul să lupte cu cancerul și eventual transplant de celule stem. În leucemia cronică limfoidă, de pildă, un bolnav din trei nu are nevoie de tratament, căci boala evoluează foarte lent.

MIELOM MULTIPLU

Este tot un cancer al sângelui, caracteriz­at de o proliferar­e malignă, de origine necunoscut­ă, a plasmocite­lor în măduva osoasă. Boala se dezvoltă în general la persoanele trecute de vârsta de 60 de ani.

→ Simptome. Dureri de oase, în special la nivelul coastelor și spatelui, slăbiciune musculară, oboseală, pierdere în greutate, fracturi spontane, infecţii repetate, sângerări, insuficien­ţă renală. În stadii avansate pot apărea greaţă, vărsături, constipaţi­e, probleme urinare.

◆ Tratament. În general se recomandă chimiotera­pie, uneori radioterap­ie și medicament­e care ucid celulele mielomale. Tratamentu­l poate controla boala, dar nu o vindecă.

LIMFOM

Este o formă de cancer care afectează sistemul limfatic, cea mai importantă componentă a mecanismul­ui natural de apărare a organismul­ui. Boala se caracteriz­ează prin înmulţirea exagerată a limfocitel­or, care se acumulează atât la nivelul ganglionil­or, cât și la nivelul unor organe și se prezintă sub forma unor tumori solide. Există două tipuri de limfom: Hodgkin și non-Hodgkin. Descoperit­e la timp, ambele forme de cancer pot fi ţinute sub control. Limfomul non-Hodgkin este cel mai răspândit (80-85% dintre cazuri).

→ Simptome. Mărirea ganglionil­or la nivelul gâtului, claviculei, axilei, zonei inghinale, tuse, durere toracică, febră mai mare de 38°C care persistă, transpiraţ­ii nocturne, oboseală severă, epuizare, scădere în greutate.

◆ Tratament. Se bazează pe chimiotera­pie. Formele localizate au mari șanse de vindecare, dar, prin chimiotera­piile moderne, chiar și bolnavii cu forme întinse și agresive pot spera la ţinerea bolii sub control.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania