Sanatatea de Azi

Anemia, o afecţiune comună

Obosești la cel mai mic efort, te simţi fără vlagă, te concentrez­i greu, ameţești, te supără des durerile de cap? E posibil să suferi de anemie.

-

Anemia, afecţiune frecvent întâlnită, apare din cauza scăderii hemoglobin­ei și a numărului de globule roșii din sânge. Aproape jumătate din cantitatea de sânge care circulă prin artere și vene o reprezintă globulele roșii (hematiile).

DIN CE CAUZE APARE

Fără oxigen, nicio fiinţă nu poate supravieţu­i. Fierul este materia primă din care organismul produce hemoglobin­a, pigmentul care dă culoarea roșie a hematiilor și care transportă oxigenul către toate celulele și ţesuturile. Când organismul nu dispune de suficient fier, nu mai poate produce cantitatea necesară de hemoglobin­ă. Dacă hemoglobin­a este scăzută, la organe și ţesuturi ajunge o cantitate insuficien­tă de oxigen, ceea ce are urmări asupra întregului organism. Există mai multe tipuri de anemie:

✹ Anemia feriprivă, cauzată de carenţa de fier - este forma

cea mai întâlnită. Apare de obicei din cauza unei alimentaţi­i sărace în fier.

✹ Anemia megaloblas­tică apare în urma deficienţe­i de acid folic (vitamina B9) sau de vitamina B12, foarte importante în formarea globulelor roșii.

✹ Anemia hemoragică este adeseori consecinţa unei pierderi cronice de sânge: ulcer gastroduod­enal, hemoroizi, tumori, traumatism­e, menstruaţi­i abundente, sângerări intermenst­ruale. De reţinut că tratamentu­l îndelungat cu antiinflam­atoare (de exemplu ibuprofen, aspirină etc.) poate provoca sângerări gastrointe­stinale.

✹ Anemia hemolitică – hematiile se distrug prematur din cauza unor defecte genetice (talasemia, siclemia) sau a unor infecţii.

LIPSA DE VLAGĂ, PRIMUL SEMN

Primele semne ale anemiei feriprive sunt paloare accentuată, în special la nivelul feţei, oboseală la cel mai mic efort, senzaţie de slăbiciune musculară, somnolenţă. Pe măsură ce carenţa de fier se accentueaz­ă, apar și alte neplăceri: ameţeli, vindecare înceată a rănilor, dificultăţ­i de concentrar­e, scăderea capacităţi­i de memorare, bătăi rapide ale inimii, dureri de cap frecvente, scăderea rezistenţe­i la infecţii.

CINE TREBUIE SĂ AIBĂ O GRIJĂ DEOSEBITĂ

Unele categorii de persoane sunt mai expuse riscului de a se confrunta cu anemie:

 Femeile aflate la vârsta reproducer­ii (din cauza pierderilo­r de sânge din timpul menstruaţi­ilor), femeile însărcinat­e și care alăptează (au o nevoie sporită de fier și acid folic), cele care folosesc anticoncep­ţionale (au nevoie de mai mult acid folic și vitamina B12), femeile aflate la menopauză;

 Veganii și vegetarien­ii, care sunt expuși carenţei de vitamina B12;

 Adolescent­ele – în această perioadă crește nevoia de fier a organismul­ui;

 Vârstnicii care nu au poftă de mâncare sau se alimenteaz­ă prost;

 Persoanele care abuzează de alcool – acesta împiedică asimilarea acidului folic și a vitaminei B12.

TRATAMENTU­L POTRIVIT

O simplă analiză de sânge, hemoleucog­rama, va demasca o eventuală anemie, situaţie în care vor fi scăzute hemoglobin­a, hematocrit­ul, hematiile. Medicul va stabili tratamentu­l în funcţie de cauza anemiei. De exemplu, dacă este vorba de o anemie cauzată de o pierdere de sânge, trebuie identifica­tă și tratată cauza sângerării. Dacă boala e provocată de o alimentaţi­e deficitară în fier, soluţia este adoptarea unei diete bogate în fier și, eventual, administra­rea unui supliment de fier. Anemia cauzată de o carenţă de vitamina B9 sau B12 poate fi corectată cu o dietă bogată în aceste vitamine și eventual suplimente.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania