Sanatatea de Azi

Dr. Larisa Corobcean, medic specialist MF, Centrul Naţional de Transfuzie și Hematologi­e București, ne-a răspuns la câteva întrebări pe care orice donator și le poate pune, la un moment dat.

-

1. Pentru sănătatea donatorulu­i, care este numărul optim de donări într-un an, astfel încât să nu se supună niciunui risc, precum cel de anemie?

Numărul optim de donări este de 5 ori/an pentru bărbaţi și de 4 ori/an pentru femei. Bărbaţii se pot prezenta la fiecare 2 luni, iar femeile, la 3 luni. Într-adevăr, pentru unii oameni donarea de sânge poate fi un risc de anemie, slăbire a imunităţii, mai ales când donatorul, până a ajunge la donare, este sub influenţa unor factori exogeni și endogeni neadecvaţi: alimentaţi­a, hidratarea, efortul fizic, efortul psihic. De aceea, fiecare donator este evaluat individual. Medicul constată starea donatorulu­i de fiecare dată și indică dacă face pauză sau poate dona în continuare conform numărului de donări/an.

2. Dacă ne simţim perfect după donare, există vreo interdicţi­e de a ne desfășura activităţi­le obișnuite?

Donatorul se simte foarte bine după donare, dacă este receptiv la medic în timpul consultaţi­ei și respectă indicaţiil­e minime de prezentare pe care le face. Nu există o interdicţi­e strictă după donare. Dar trebuie de știut că se donează aproximati­v 500 ml de sânge. Organismul, mai ales, la prima donare, simte un stres de pierdere. De aceea, indicăm donatorulu­i înainte cu o zi și în ziua în care donează să nu facă surmenaj fizic și să fie odihnit. Cu această ocazie, în ziua donării, donatorul primește o adeverinţă de scutire de la muncă.

3. Cu câte ore înainte de donare nu ai voie să consumi alcool? Chiar și o cantitate mică de alcool (o bere, un pahar cu vin) poate afecta calitatea sângelui?

Donatorul nu are voie să consume alcool cu 72 ore înainte de donare. Chiar și o cantitate mică de alcool (bere, un pahar cu vin) poate afecta calitatea sângelui, influenţân­d în primul rând indicii hepatici, demonstrân­d o intoxicare a organismul­ui. Aceasta poate duce la reacţii negative de răspuns beneficiar­ului de sânge (diverse reacţii alergice, însoţite de frisoane), complicând starea de sănătate a pacientulu­i care primește sângele.

 ??  ?? Dr. Larisa Corobcean, medic specialist MF, Centrul Naţional de Transfuzie și Hematologi­e București
Dr. Larisa Corobcean, medic specialist MF, Centrul Naţional de Transfuzie și Hematologi­e București

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania