Sanatatea de Azi

5 motive bune să mănânci mai puţină carne

Pe lângă faptul că e bine pentru planetă și pentru buzunarele noastre, numeroase studii arată că, reducând consumul de carne, putem avea o sănătate mai bună și o viaţă mai lungă.

-

Se pare că, în medie, consumăm 158 g de carne zilnic, în timp ce nutriţioni­știi recomandă cel mult 100 g. Este dăunător să mâncăm prea multă carne? Da, afirmă în unanimitat­e oamenii de știinţă. Un consum mare de carne ne expune unor boli mai mult sau mai puţin grave, de la probleme cu pielea, obezitate, tulburări digestive, la diabet, hipertensi­une, osteoporoz­ă,

afecţiuni ale inimii, cancer. Ai suficiente motive bune să mănânci carne mai rar și în cantităţi mai mici. Iată câteva dintre acestea.

Scazi riscul de boli de inimă și diabet

Se știe că grăsimile saturate, prezente în cantităţi mari în cărnuri și produsele din carne, contribuie la apariţia bolilor cardiovasc­ulare, hipertensi­unii arteriale, obezităţii, diabetului. În schimb, reducerea consumului de proteine animale este urmată de o serie de efecte pozitive: scăderea colesterol­ului, normalizar­ea tensiunii arteriale și a glicemiei, menţinerea unei bune densităţi osoase… Mai mult, există studii care arată că adoptarea unei diete bazate pe vegetale poate nu doar pre

veni bolile de inimă, ci chiar le poate trata pe unele dintre ele, cum ar fi ateroscler­oza sau bolile coronarien­e.

Previi unele forme de cancer

Studiile au legat consumul de carne, în special de carne roșie, de riscul crescut al cancerului colorectal. Alimentaţi­a bogată în grăsimi saturate favorizeaz­ă instalarea unei stări de inflamaţie cronică în corp, care crește riscul de cancer. Studii recente arată că persoanele care adoptă o dietă vegetarian­ă săracă în grăsimi saturate au un risc cu 50% mai mic să dezvolte teribila maladie.

Slăbești

Carnea nu este un aliment care îngrașă. Dimpotrivă, carnea slabă are puţine calorii și multe proteine, fiind benefică mușchilor, în special. Doar că puţini sunt cei care consumă carnea așa cum ar trebui. Mulţi o preferă în formele ei nesănătoas­e și în cantităţi prea mari: copănele de pui cu piele, șniţele, mezeluri, carne grasă ori tocată. Deci, poţi scăpa de surplusul de kilograme renunţând la carne, căci reduci implicit și consumul de grăsimi saturate. Cercetător­ii au observat că persoanele care renunţă la carne sau consumă carne în cantităţi foarte mici, slăbesc în medie 4 kg în 6 luni, iar cele care pe lângă carne reduc și consumul de ouă, lactate, pește, pot scăpa de 7 kg în 6 luni.

Protejezi planeta

Se estimează că până în 2030, planeta va avea doar 60% din cantitatea de apă de care avem nevoie dacă nu se iau măsuri în acest sens. Dieta noastră poate face diferenţa. Creșterea animalelor consumă enorm de multe resurse, în special preţioasa apă.

De pildă, pentru producerea unui singur kilogram de carne de vită sunt folosiţi 15.500 de litri de apă, spre deosebire de 180 litri necesari producerii unui kilogram de roșii și 250 litri pentru 1 kg de cartofi. În plus, cu cerealele cu care este hrănită o vită în cursul (scurtei) sale vieţi, am putea prepara mai mult de 150.000 de mese.

Faci economii

Nu e un secret pentru nimeni că produsele animale (carnea macră în special) nu ne menajează deloc portofelel­e. În schimb, dietele vegetarien­e, bazate pe cereale integrale (inclusiv pâine și paste integrale), orez, fasole, linte, legume, fructe, nuci, seminţe ne costă mai puţin. Iar dacă alegi să cumperi en-gros unele alimente (fasole boabe, paste făinoase, orez, cereale etc.) vei reuși să cheltuieșt­i și mai puţin pe hrană.

 ??  ?? Statistici­le arată că un român consumă aproape 58 kg de carne și produse din carne în fiecare an.
Statistici­le arată că un român consumă aproape 58 kg de carne și produse din carne în fiecare an.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania