Sanatatea de Azi

Levănţica,

-

prietena sistemului nervos

Bunica și mama (și acum și eu) ţineau buchete de levănţică în șifonier, să miroasă frumos și să nu vină moliile cele înfometate. Bunicul avea, numai al lui, un flacon din sticlă colorată, pe care-l umplea periodic cu apă de colonie cu lavandă. Să miroasă frumos și să se dezinfecte­ze după ras.

Când am văzut primele imagini cu nesfârșite­le câmpuri de lavandă din Provence, am fost atât de impresiona­tă, încât mi-am propus să cresc și eu câteva tufe, măcar în jardinieră. Așa am aflat că lavanda - levănţica, după cum o alintăm noi - nu este o plantă foarte pretenţioa­să, n-are nevoie de multă apă și-i place soarele strălucito­r.

Liniște și alinare

Cea mai cunoscută calitate terapeutic­ă a acestei plante este acţiunea asupra sistemului nervos central. De aceea se folosesc uleiul aromatic, pulberea sau chiar infuzia în: depresii (aromaterap­ie cu ulei), apatie, insomnie (infuzie), tensiune nervoasă (o linguriţă rasă de pulbere ţinută sub limbă 10 minute și apoi aruncată), stres (comprese cu oţet aromatic pe tâmple), chiar și în isterie. Companiile japoneze, de pildă, adaugă câteva picături de lavandă în instalaţii­le de aer condiţiona­t. Rezultatul? Angajaţii sunt mult mai relaxaţi.

Trei preparate, cele mai importante

Cel mai cunoscut este uleiul aromatic, dar levănţica poate fi la fel de eficient folosită și sub formă de pulbere, tinctură sau infuzie. Dacă uleiul ar fi bine să-l

cumperi de la farmacie, celelalte pot fi preparate în casă, fără mari probleme.

► pulbere: macină flori uscate în râșniţa de cafea - de două ori, pentru o obţine o pulbere cât mai fină;

► tinctură: macină o mână de flori și pune pulberea întrun borcan de 250 ml pe care-l umpli apoi cu alcool alimentar; lasă preparatul la macerat 2 săptămâni într-un loc însorit, apoi strecoară-l.

► infuzie: 2 linguriţe cu flori uscate puse în 250 ml de apă clocotită - acoperă și lasă zece minute.

De vară mai ușoară

Transpiraţ­ia e o problemă vara, iar antiperspi­rantele nu sunt recomandat­e în exces. Apelează deci la natură, adică la lavandă, că nu degeaba nu lipsea din casa bunicilor noștri. Amestecă zece picături de ulei de levănţică în 2 l de apă călduţă și spală-te, în fiecare seară, cu un burete înmuiat în soluţia asta, pe tălpi, la subsuori și pe abdomen. Pe termen lung, pielea ta nu va mai mirosi urât, chiar dacă transpiri.

Tratamente frecvente

Datorită antioxidan­ţilor puternici pe care îi conţine, lavanda ajută ficatul să-și facă meseria, aceea de curăţare a organismul­ui de toxine, și îmbunătăţe­ște totodată funcţionar­ea vezicii biliare. Are efecte calmante asupra întregului sistem digestiv, ca și asupra celui cardiovasc­ular.

→ BOLI HEPATOBILI­ARE: câte 1 linguriţă cu tinctură de 2-3 ori pe zi, vreme de o săptămână sau 1-2 căni de infuzie; levănţica mărește diureza și secreţia biliară; → BOLI CARDIOVASC­ULARE: masajul cu ulei volatil de lavandă când ai senzaţia de inimă în gât; o jumătate de linguriţă de tinctură, dizolvată în ½ pahar cu apă, de 3-4 ori pe zi, când

EȘTI ALERGIC LA MIROSUL DE LAVANDĂ? AR TREBUI SĂ MERGI LA MEDIC, PENTRU CĂ AI RISC DE ASTM.

ai probleme cardiace cauzate de stres sau pur și simplu tensiune mare.

→ BALONARE: câte o linguriţă cu pulbere de lavandă pe stomacul gol, de patru ori pe zi.

→ CĂDEREA PĂRULUI ȘI MĂTREAŢĂ: înainte de fiecare spălare, masează-ţi scalpul

cu oţet de lavandă și stai așa 15-20 de minute.

→ DURERI DE CAP: aplică puţin ulei pe tâmple și masează ușor; → INFECŢII: lavanda conţine substanţe care distrug bacteriile și previn infectarea rănilor, se recomandă de aceea spălarea acestora cu infuzie;

→ ACNEE, PIELE USCATĂ SAU TEN PREA GRAS: comprese cu infuzie călduţă, în fiecare seară;

→ DURERI MUSCULARE: Umple cada cu apă fierbinte, toarnă câteva picături de ulei de lavandă și intră în apă; stai acolo cel puţin 15 minute.

 ??  ??
 ??  ?? este Lavanda din zona originară crește Alpilor, unde 1.700 m chiar și la altitudine.
este Lavanda din zona originară crește Alpilor, unde 1.700 m chiar și la altitudine.
 ??  ?? Lavandula, numele știinţific al plantei, derivă din latinescul lavare (a spăla).
Lavandula, numele știinţific al plantei, derivă din latinescul lavare (a spăla).
 ??  ?? Oţetul aromatic este foarte eficient împotriva durerilor de cap. Îl poţi prepara singură: la zece linguri cu pulbere, adaugă o jumătate de litru de oţet de mere, închide ermetic și lasă la macerat zece zile la temperatur­a camerei, apoi filtrează.
Oţetul aromatic este foarte eficient împotriva durerilor de cap. Îl poţi prepara singură: la zece linguri cu pulbere, adaugă o jumătate de litru de oţet de mere, închide ermetic și lasă la macerat zece zile la temperatur­a camerei, apoi filtrează.
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania