Sanatatea de Azi

Atenţie la produsele fotosensib­ilizante!

Soarele și produsele de înfrumuseţ­are nu fac întotdeaun­a casă bună. Riscul să se declanșeze o reacţie cutanată nu este chiar de neglijat.

-

Se știe că unele medicament­e au efect fotosensib­ilizant, dar puţini dintre noi știu că același efect nedorit îl pot avea și unele produse cosmetice. Care sunt acestea?

Ce este fotosensib­ilitatea

Sub influenţa unor produse cosmetice (dar și a unor medicament­e, plante, alimente sau din cauza vreunei afecţiuni), pielea poate reacţiona exagerat la razele solare. Drept urmare, simpla expunere la soare poate declanșa reacţii cutanate extreme: înroșirea pielii, pete maronii, depigmentă­ri, arsuri, eczeme, vezicule, urticarie. Reacţiile neplăcute pot să apară la câteva minute sau ore (uneori 24-72 ore) după expunerea la soare și de obicei sunt limitate la zona de piele care a fost expusă razelor ultraviole­te.

Substanţe de evitat

Creme, unguente, parfumuri, deodorante, săpunuri... Produsele cosmetice la care trebuie să fim atenţi sunt numeroase, iar lista pare să se lungească periodic. Așadar, fii atentă la: ►

Parfumuri, în special cele care conţin esenţe de citrice, de bergamotă (bogată în psoralen, substanţă foarte fotosensib­ilizante), mosc, santal, cedru, vanilie, uleiuri esenţiale. ►

Uleiuri esenţiale pure sau diluate într-o cremă, lapte sau ulei: verbină, angelică, chimen, chimion, ghimbir, tei, citrice (lămâi, portocale, mandarine etc.). ►

Cosmetice și șampoane. Pot conţine extracte vegetale fotosensib­ilizante, precum sunătoare, smochin, geranium, scorţișoar­ă. ►

Loţiuni de curăţare și antibacter­iene. Atenţie la cele care conţin triclocarb­an (prezent în soluţii antiseptic­e) și triclosan (îl găsim în deodorante, săpunuri și chiar paste de dinţi).

Gesturi care te păzesc

Dacă știi că vei sta la soare, evită cosmeticel­e parfumate și pe cele care conţin alcool (acesta nu e fotosensib­ilizant, dar usucă pielea, ceea ce poate agrava simptomele). Nu te parfuma înainte să stai la soare.

Dacă, în ciuda măsurilor tale de precauţie, a apărut vreo reacţie cutanată nedorită, cere sfatul medicului. Pentru ca simptomele să dispară, folosește loţiuni cu factor de protecţie solară 50, ferește-te de soare cu ajutorul îmbrăcămin­tei și adăpostind­u-te la umbră. În unele cazuri, este posibilă desensibil­izarea prin expunerea controlată la raze ultraviole­te (fototerapi­e) sau alte metode pe care ţi le va recomanda medicul.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania