Sanatatea de Azi

Virusuri care cresc riscul de cancer

Stresul, alimentaţi­a, poluarea sau moștenirea genetică nu sunt singurii vinovaţi de apariţia maladiei de care ne este teamă tuturor. Există și câţiva agenţi patogeni care o pot declanșa.

-

Există câteva tipuri de virusuri care provoacă boli relativ comune, însă potenţialu­l lor cancerigen este destul de mare. Să ne înţelegem însă de la bun început: nu orice persoană infectată va ajunge să dezvolte

boala devastatoa­re care ia milioane de vieţi anual. O adevărată bandă de „vinovaţi“trebuie să se reunească pentru a ne transforma în pacienţii clinicilor de oncologie, cu șanse mai mari sau mai mici de supravieţu­ire: istoric medical complicat, predispozi­ţii genetice sau o imunitate scăzută. Virusurile nu vor duce la apariţia cancerului de unele singure, însă infectarea cu ele nu este de dorit nimănui. Cele mai mari tipuri de agenţi infecţioși sunt următoarel­e:

VIRUSUL HEPATIC C

– provoacă hepatită acută sau cronică. De cele mai multe ori, boala este dusă pe picioare fără ca pacientul să știe că oare. În cazul în care se cronicizea­ză, este posibil ca ea să provoace ciroză sau cicatrici ale ţesutului hepatic. Un procent redus de pacienţi va face cancer hepatic sau limfon non-Hodgkin, un cancer al sistemului limfatic. Din fericire, la ora actuală există tratamente menite să ţină sub control infecţia și să prevină riscul apariţiei cancerului.

VIRUSUL HEPATIC B

– este un virus diferit de cel de tip C, făcând parte dintr-o altă familie, provoacă hepatita de tip B, cu urmările ei nedorite, ciroză și cancer hepatic. În ultimii ani există în schema obligatori­e de vaccinare un produs care îi protejează pe cei mici de acest agent patogen și care poate fi administra­t și adulţilor din clasele de risc (persoane care au mai mulţi parteneri sexuali, consumator­i de droguri, persoane care vor să își facă tatuaje, persoane care lucrează în sistemul medical etc.).

VIRUSUL PAPILOMA UMAN

– este un subiect de maximă actualitat­e, pentru că prezenţa lui în organism crește considerab­il riscul dea face cancer de col uterin. Din nefericire, în România mor foarte multe femei din cauza acestei maladii. În primă instanţă, virusul este responsabi­l de apariţia negilor genitali, însă anumite tulpini periculoas­e, nedepistat­e la timp, pot evolua către cancer. În urmă cu mai mulţi ani a fost introdus pe piaţă un vaccin care se poate administra tinerelor înainte de începerea vieţii sexuale; la început s-a administra­t gratuit,

dar pentru că nu s-a bucurat de succes, a fost abandonată această campanie, în momentul de faţă putând fi procurat doar în schimbul unei sume de câteva sute de lei/ doză. Riscul dea dezvolta cancer de col poate fi ţinut la distanţă cu ajutorul examenului citologic BabeșPapan­icolau efectuat anual, iar în cazul în care apar modificări pe rezultat, medicul îţi poate recomanda analiza ADN-HPV, pentru a detecta prezenţa unei tulpini HPV cu risc.

VIRUSUL HERPETIC UMAN DE TIP 8 (HHV-8)

– a fost găsit vinovat de declanșare­a unor cancere de piele sau leziuni bucale la persoanele care suferă de HIV. Nu este un virus cu precădere malign, însă în anumite condiţii, de scădere dramatică a sistemului imunitar, poate deveni periculos.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania