Sanatatea de Azi

INIMA la adăpost

Temperatur­ile ridicate din timpul verii nu sunt comode pentru nimeni, însă dacă ai probleme cu inima, e obligatori­u să fii în gardă.

-

Se spune că iarna cardiacii se confruntă cu un risc mai mare de infarct miocardic, pentru că frigul îngustează arterele, făcând circulaţia sângelui mai dificilă. Însă nici vara nu este lipsită de pericole. Așadar, nu ignora semnalele organismul­ui și mergi la medicul cardiolog dacă simţi că ceva e în neregulă cu tine!

CINE E VIZAT

Ne-a explicat dr. Daniela Burlacu, medic primar medicină internă, Centrul Medical Medsana: „Soarele și căldura excesivă pot agrava boli cardiovasc­ulare cum sunt insuficien­ţa cardiacă, hipertensi­unea arterială, cardiopati­a ischemică. Hipotensiv­ii pot prezenta agravarea simptomelo­r, de la ameţeli până la leșin. Afecţiunil­e arterelor se agravează, vara crescând riscul de infarct miocardic și accidente vasculare cerebrale. Prin vasodilata­ţia produsă de căldură se agravează bolile venelor periferice cu apariţia varicelor și a edemelor gambiere. Hipertensi­vii care iau vasodilata­toare sau diuretice ar trebui să prefere umbra.“

CE POŢI SĂ FACI

► Bea apă minerală – nu contează dacă e plată sau carbogazif­icată, importante sunt mineralele pe care le conţine. Trebuie să-ţi asiguri 1.5-2 litri pe zi (nici excesele nu sunt bune) și să mănânci banane, pepene galben, legume verzi, cereale integrale - vara transpiri mult și odată cu transpiraţ­ia elimini potasiu și magneziu, astfel că tensiunea arterială poate să scadă nepermis. Nu e o veste bună, chiar dacă diagnostic­ul tău iniţial este de hipertensi­une. Stările de epuizare, ameţeală și leșin sunt primele semne ale tensiunii arteriale scăzute.

► Întreabă medicul dacă nu este necesar să-ţi schimbe dozele sau schema de tratament pe timpul verii. Unele medicament­e, cum sunt diureticel­e, intensific­ă deshidrata­rea și trebuie evitate sau ele, sau statul la soare/în căldură.

► Nu ieși din casă la orele prânzului în zilele caniculare.

► Evită să consumi cafea și alcool.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania