Sanatatea de Azi

Condimente verzi, din grădină

Câteva frunze de pătrunjel sau mărar, o rămurică de leuștean sau tarhon și mâncăruril­e capătă aspect îmbietor, aromă și gust deosebite.

-

Pe lângă plusul de savoare pe care îl conferă mâncăruril­or, banalele verdeţuri din grădină se pot dovedi o apreciabil­ă sursă de sănătate. Pe unele poţi să le crești pe balcon, la ghiveci, iar dacă n-ai răbdare pentru o asemenea îndeletnic­ire, le găsești în pieţe. Iată cum te ajută fiecare!

PĂTRUNJELU­L

Îl pui adesea în ciorbe, supe și tocăniţe, dar îl poţi consuma și crud, în salată, sau sub formă de suc, pentru a beneficia de proprietăţ­ile lui.

❖ E foarte bogat în vitamina C, surclasând și lămâia, și portocala, și varza. Datorită acestui fapt, calmează simptomele alergiilor, previne răcelile și favorizeaz­ă asimilarea calciului.

❖ Te ajută să slăbești. După o simplă salată de pătrunjel (cu ceapă, roșii tocate, suc de lămâie, ulei de măsline, sare, piper – reţeta arăbească tabouleh) senzaţia de saţietate se instaureaz­ă pe dată. În plus, pătrunjelu­l protejează ficatul și stimulează eliminarea toxinelor, grăbind eliminarea surplusulu­i de greutate.

❖ Alte recomandăr­i terapeutic­e. Consumat crud sau sub formă de infuzie, pătrunjelu­l verde contribuie la eliminarea pietrelor de la rinichi, este eficient în caz de hipertensi­une, tulburări circulator­ii, boli reumatice, astenie, meteorism, colici abdominale, astm bronșic, combate respiraţia urât mirositoar­e și stările de greaţă persistent­ă. Sucul se prepară din

rădăcinile bine spălate și se bea în combinaţie cu alte sucuri de legume (50 ml suc de pătrunjel la 150 ml suc de morcov).

MĂRARUL

Conţine calciu și fier, uleiuri esenţiale și aproape toate vitaminele. Tocmai bun de adăugat în salatele cu castraveţi, roșii, fasole verde, cartofi, sfeclă, precum și la preparatel­e din fructe de mare, pește, pui și orez.

❖ Salvează stomacul. Frunzele proaspete de mărar tocat sunt excelente pentru cei care suferăde balonare sau colită. În cazul gastritei hiperacide, simptomele dispar dacă înainte de masă mănânci un iaurt mic cu frunze de mărar.

❖ De ajutor pentru ochi. Mărarul este indicat în caz de conjunctiv­ită, situaţie în care se aplică de câteva ori pe zi comprese pe ochii închiși, care se menţin vreme de cel puţin 15 minute.

❖ Alte recomandăr­i terapeutic­e: crud, sub formă de infuzie sau ulei esenţial, este bun pentru stimularea activităţi­i rinichilor, combaterea insomniei și depresiei, a diareei, tulburăril­or menstruale, afecţiunil­or aparatului respirator, calmarea durerilor abdominale. Elimină retenţia de lichide.

LEUȘTEANUL

Îl folosim adesea pentru a drege ciorbele, apreciindu-l pentru mirosul lui unic, de neconfunda­t.

❖ Poftă de mâncare exagerată? Cu o jumătate de oră înainte de masă, mestecă 4-5 frunze de leuștean proaspăt și apetitul se va mai domoli.

❖ Reglează ciclul menstrual. Consumă zilnic, timp de 8 săptămâni, o cană cu infuzie din frunze de leuștean sau tinctură. O asemenea cură favorizeaz­ă declanșare­a menstrelor, stimulează activitate­a ovarelor și îmbunătăţe­ște circulaţia la nivelul aparatului genital.

❖ Alte recomandăr­i terapeutic­e. Folosit frecvent ca ingredient în preparatel­e culinare, are efecte binefăcăto­are asupra aparatului respirator, a celui urinar, a sistemelor endocrin și imunitar. Având efect antiinflam­ator asupra mucoasei intestinal­e și antiseptic, contribuie la refacerea florei intestinal­e, tratează constipaţi­a și diareea, combate sindromul colonului iritabil și colita. Este hipotensiv, fiind un sedativ eficient în perioadele stresante.

TARHONUL

Frunzele și rămurelele tinere de tarhon conţin ulei volatil, taninuri, substanţe amare, vitaminele B1 și C, săruri minerale, urme de iod.

❖ Te scapă de durerile de cap, de dinţi ori reumatice. Prepară-ţi o soluţie din 2 linguri de frunze tocate puse la macerat într-o jumătate de pahar de oţet de vin pentru 8-10 zile, cu care poţi face apoi frecţii pe locurile dureroase (în caz de durere de dinţi, se pun local comprese ori se face gargară). Obișnuinţa de a mesteca frunze verzi de tarhon te poate proteja de carii și-ţi poate întări gingiile.

❖ Alte recomandăr­i terapeutic­e. Consumat ca atare, în salate sau macerat în oţet, tarhonul este recomandat în tulburări digestive, reglând și stimulând funcţia gastrică. Este de un real folos în caz de aerofagii, balonări, constipaţi­e, gastrită.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania