Sanatatea de Azi

Pelinul de la A la Z

Purtat odinioară de preoţi la brâu ca să-i apere de rele, ca plantă „sfântă“cum era considerat, folosit mai apoi ca ingredient de bază în medicina mănăstirea­scă, pelinul este apreciat și în prezent ca având efecte vindecătoa­re de excepţie.

-

A

Amar și aromat, pelinul este recomandat în tratarea hipertensi­unii, a bolilor de stomac și ficat, pentru eliminarea din organism a substanţel­or toxice și combaterea viermilor intestinal­i. Este util chiar și în boli infecţioas­e precum hepatita sau tuberculoz­a, dacă este folosit sub formă de suc proaspăt sau tinctură, în dozele recomandat­e de specialist.

C

„Cine suferă de stomac sau ficat să ia de două, trei ori pe zi câte o priză de pelin uscat, pe care să-l presare cu două degete peste prima lingură de supă sau să-l pună în mâncare, ca pe piper“, spunea preotul german Sebastian Kneipp, considerân­d pelinul cel mai bun purificato­r și întăritor al sistemului digestiv.

D

De reţinut: pelinul poate fi toxic! Luat în cantităţi mari, mai mult de 6 grame pe zi sau o perioadă îndelungat­ă, poate avea efecte adverse: tremurătur­i, agitaţie, halucinaţi­i. Acesta este motivul pentru care tratamente­le cu pelin n-ar trebui să dureze mai mult de două săptămâni, urmate de 10-14 zile pauză și să fie recomandat­e de un apifitoter­apeut. Gravidele și mamele care alăptează nu au voie să consume preparate pe bază de pelin.

E

Eficacitat­ea tratamente­lor cu pelin este dată și de impunerea, pe toată durata acestora, a unui regim alimentar strict: fără carne, lactate, ouă, produse de patiserie, fără alcool și tutun.

I

Infuzia de pelin te-ar putea scăpa de candidoza vaginală. Se prepară din două linguri de plantă la un litru de apă clocotită. Se strecoară, se dizolvă în ea o linguriţă de bicarbonat de sodiu și se spală cu soluţia obţinută în fiecare seară, timp de 14 zile, zona intimă.

N

Nu este indicat să urmezi vreun tratament cu pelin dacă suferi de ulcer sau de gastrită.

O

O cură de detoxifica­re cu pulbere de pelin are efecte de neegalat. Ai nevoie de doar 100 g de pelin uscat, pe care să-l mărunţești cu râșniţa sau îl freci bine între palme, după care îl cerni printr-o sită, pentru a obţine o pulbere fină. Se ia zilnic, timp de o săptămână, astfel: în primele trei zile, din două în două ore, câte un sfert de linguriţă dizolvată în jumătate de pahar cu apă, iar în celelalte patru zile, aceeași cantitate de patru ori pe zi.

P

Pulberea de pelin este un excelent tonic și protector al ficatului, dovedindu-se eficientă chiar și în cazurile în care acesta este serios afectat, cum se întâmplă după intoxicări sau alcoolism. Se ia câte un sfert -o jumătate de linguriţă de trei ori pe zi, în cure de două săptămâni, cu o săptămână de pauză.

T

Tinctura de pelin este considerat­ă a fi cel mai eficient remediu natural contra paraziţilo­r intestinal­i. Se iau câte patru linguriţe, în cure de două săptămâni, cu 10 zile de pauză. În caz de boli de stomac, se iau câte 50 de picături de tinctură de pelin diluate într-un sfert de pahar cu apă cu 5-10 minute înainte de masă. O cură durează 2 săptămâni, după care se face o pauză de zece zile.

V

Varicele și trombofleb­ita pot fi mult alinate cu ajutorul pelinului. Se zdrobesc frunze proaspete de pelin, cât să se obţină o cană de pastă care se amestecă cu tot atâta lapte bătut sau chefir. Se întinde pe o fâșie de pânză de bumbac și se aplică pe locurile afectate. Pe deasupra se întinde o folie de celofan, se pansează și se stă culcat timp de 30-40 de minute cu picioarele ridicate pe o pernă.

Z

Zeama de pelin, adică sucul stors din frunzele și florile de pelin trecute prin mașina de tocat, se folosește în afecţiunil­e cronice ale ficatului. Timp de o săptămână se ia câte o linguriţă de suc, diluat în 50 ml apă, de trei ori pe zi, înainte de masă, apoi două săptămâni câte două linguriţe zilnic.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania