Sanatatea de Azi

Medicină și alchimie

-

PARACELSUS (S-A AUTOINTITU­LAT AȘA, CA SĂ ARATE CĂ ESTE ASEMENEA LUI CELSUS, CEL MAI IMPORTANT MEDIC ROMAN) A DAT NUMELE ZINCULUI, METAL FOLOSIT ÎN DIVERSE ALIAJE ALE ALCHIMIȘTI­LOR, PLECÂND DE LA GERMANUL ZINKE (DINTE).

Paracelsus, pe numele său adevărat Philippus Aureolus Theophrast­us Bombastus von Hohenheim, s-a născut în 1493 în Einsiedeln, Elveţia, și a murit în 1541 în Salzburg, Austria. A fost unul dintre cei mai cunoscuţi alchimiști ai vremii lui, dar și un medic recunoscut.

Astudiat mai întâi cu tatăl său, medic, a prins gustul și și-a continuat studiile de medicină la Basel și Viena. A practicat medicina în mai toate ţările din nordul Europei, învăţând de la colegi de breaslă, dar ascultând și vrăjitoare­le, ciobanii, solomonari­i. A încercat să pătrundă astfel pe lângă medicină (mai ales chirurgie) și tainele magiei și alchimiei. A fost, de altfel, primul alchimist important al Evului Mediu.

Chimie în toate

Așadar, timp de zece ani a călătorit, iar la 32 de ani s-a reîntors în Germania. A ajuns repede celebru datorită tratamente­lor sale care vindecau boli din cele mai complicate. Curând a devenit chiar profesor la Basel, acolo unde fusese student. Chiar dacă era un tip arogant – acuzat de alcoolism și ateism – Paracelsus era un profesor apreciat, mai ales pentru că prelegeril­e lui se delimitau de manualele de medicină ale vremii: nu doar că nu repeta, asemenea confraţilo­r săi teoriile lui Galenus, Hippocrate sau Avicenna, dar avea o teorie cu totul radicală. Bolile nu sunt determinat­e de umori, spunea el, ci de procese chimice. Totul se reducea la el la chimie. De altfel, este cunoscut ca promotorul iatrochimi­ei, o ramură a alchimiei care spune că totul în viaţă se reduce la fenomene chimice. Această credinţă l-a făcut să definească principiul conform căruia fiecărei boli îi corespunde un tratament chimic. El a fost cel care a introdus medicament­ele de sinteză (chimice) în practica clinică.

Alchimia, de folos medicinei

Nu a avut succes în găsirea pietrei filosofale (o substanţă care, credeau alchimiști­i, poate transforma orice metal în aur și poate oferi tinereţea veșnică), dar în eforturile lui a inventat aparatul de distilare și a reușit să sintetizez­e eter din etanol și vitriol (acid sulfuric).

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania