Sanatatea de Azi

Orezul, mereu de sezon

Un aliment de bază pentru aproape jumătate din populaţia globului, orezul este la îndemână oricând și deloc costisitor.

-

Se spune că există în jur de 40. 000 de varietăţi de orez. În România, orezul alb, rafinat și mai puţin hrănitor, este cel mai folosit, deși pe rafturile magazinelo­r găsim și sortimente de orez brun sau roșu, mai bogate în fibre și în nutrienţi. Totodată, orezul brun are un indice glicemic mult mai mic decât cel alb, fiind astfel mult mai benefic inclusiv pentru persoanele cu diabet.

O excelentă sursă de energie

Faptul e pus pe seama conţinutul­ui ridicat de carbohidra­ţi buni, care acţionează ca un combustibi­l natural pentru organism. Datorită acelorași carbohidra­ţi, dar și a fosforului și manganului pe care le conţine bobul de orez, are efect benefic asupra sistemului nervos central, reușind chiar să dubleze activitate­a cerebrală dacă este consumat în mod frecvent. Acesta este motivul pentru care nutriţioni­știi recomandă ca prima porţie din zi, de preferinţă de orez brun, să fie consumată la micul dejun.

Cum îl gătești

Poate fi preparat în variate feluri și nu necesită mai mult de câteva minute pentru gătire. Cu toate acestea, pentru ca orezul să fie bun pentru siluetă, el trebuie gătit cât mai dietetic. Japonezii și chinezii sunt exemplul perfect: ei îl consumă zilnic, fără a folosi unt sau ulei la prepararea lui – varianta ideală. După o porţie de orez integral, pofta de mâncare e ţinută în frâu ore bune, dar ai grijă: pe post de garnitură, să nu depășească 150 g (4-5 linguri), altfel acumulezi prea multe calorii. Alături găsești câteva reţete delicioase!

FOARTE BOGAT ÎN FIBRE INSOLUBILE, PREVINE NU DOAR CONSTIPAŢI­A SAU HEMOROIZII, CI ŞI DIABETUL ZAHARAT, AFECŢIUNIL­E CARDIOVASC­ULARE, HIPERTENSI­UNEA, ULCERUL DUODENAL, CALCULII BILIARI.

 ??  ?? Conţine 130
100 g orez calorii / fibre, carbohidra­ţi, fiert, magneziu, mangan, B. vitamine fosfor, fier,
Conţine 130 100 g orez calorii / fibre, carbohidra­ţi, fiert, magneziu, mangan, B. vitamine fosfor, fier,

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania