Sanatatea de Azi

Bei cumva prea mult alcool?

Când e vară și cald, un pahar de bere rece îţi merge la suflet. Însă dacă după primul urmează și al doilea, poate și al treilea și al patrulea, lucrurile nu mai sunt deloc nevinovate.

-

Terasele sunt pline toată vara de oameni care se simt bine cu un pahar de băutură în faţă: o bere, un vin, un cocktail te răcoresc și destind atmosfera. Mulţi și-au făcut un obicei din a bea o bere sau un pahar cu vin și seara, acasă, după serviciu. Te ajută să te relaxezi sau, pur și simplu, se potrivesc de minune cu felul de mâncare pe care-l servești la masă. Dar, deși multe studii susţin beneficiil­e consumului de alcool în cantităţi moderate, realitatea demonstrea­ză că, de cele mai multe ori, oamenii beau cantităţi de alcool cu mult peste cele recomandat­e pentru o viaţă sănătoasă.

Consumul zilnic, cel mai nociv

Oricui i se poate întâmpla să sară calul din când în când în privinţa cantităţii de alcool consumate. La aniversări, petreceri, în vacanţă vrei să te simţi bine și uiţi să numeri paharele de băutură. Se pare că este mai puţin periculos să depășești ocazional dozele permise, chiar dacă ajungi să te ameţești puţin, decât să bei cantităţi mai mici, dar zilnic. Consumul cronic de alcool este însoţit de riscuri mari (ciroză, ulcer, demenţă, diabet) și trebuie evitat. Sunt obligatori­i minimum 2-3 zile de abstinenţă totală pe săptămână.

Cât avem voie

Ne-a amintit dr. Șerban Damian: „Dozele care nu pun probleme pentru un adult sănătos (bărbaţi și femei) sunt 500 ml bere, 250 ml vin sau 50 ml de tărie. În funcţie de toleranţa individual­ă, se pot depăși ocazional aceste cantităţi“.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania