Sanatatea de Azi

Vitamina K, puţin știută, dar foarte importantă

Toată lumea a auzit de C, A, E sau B, vitamine esenţiale pentru sănătatea organismul­ui, însă nu sunt mulţi cei care cunosc rolul celei ce a primit numele unei litere puţin folosite: K.

-

Dacă răcești, ţi se recomandă să iei vitamina C, dacă ai probleme cu pielea, ar fi bine să încerci vitaminele A sau E, pentru oase este bună vitamina D. În tot acest timp, K are și ea un rol crucial, chiar dacă nu se află pe buzele tuturor: ajută sângele să se coaguleze. Aceasta nu este însă singura ei „specialita­te“, de vreme ce inima și întregul sistem osos au de beneficiat de pe urma proprietăţ­ilor sale. Pentru

a cunoaște mai bine această vitamină, iată doar câteva lucruri fascinante despre ea!

→ Vitamina K este de fapt un grup de vitamine – la fel ca și în cazul suratelor B-uri, nu putem vorbi de o singură vitamină K, ci de o întreagă familie. Toate sunt solubile în grăsimi și au aceeași structură chimică. Cele mai cunoscute sunt K1 și K2.

→ Se găsește prepondere­nt în alimente – deși poate fi produsă și sintetic, cea mai bună sursă de unde poate fi luată rămâne alimentaţi­a: pentru a beneficia de ea, mănâncă des legume precum spanacul, broccoli, fasolea verde.

→ Se absoarbe cel mai bine în combinaţie cu grăsimile – dacă anumite vitamine se dizolvă în lichide, K are nevoie de grăsimi pentru a fi absorbită și prelucrată de organism. Puţin ulei de măsline turnat peste o salată de spanac ori broccoli sote va face ca treaba să meargă „ca unsă“.

→ K1 se găsește mai degrabă în legumele verzi, în vreme ce K2 poate fi luată din carne și anumite alimente fermentate, așa cum sunt murăturile sau iaurtul.

→ Este vitală dacă iei anticoagul­ante – sunt persoane care au primit recomandar­ea de a face tratament cu anticoagul­ante sau antiagrega­nte plachetare care împiedică formarea trombilor și fluidizeaz­ă sângele. Acestea au nevoie de o alimentaţi­e bogată în alimente ce conţin vitamin K, pentru a preveni hemoragiil­e digestive.

EXISTĂ UN STUDIU PUBLICAT ÎN INTERNATIO­NAL JOURNAL OF ONCOLOGY DIN SEPTEMBRIE, 2003, CARE DEZVĂLUIE FAPTUL CĂ PACIENȚII BOLNAVI DE CANCER PULMONAR CĂRORA LI S-A ADMINISTRA­T K2 AU EXPERIMENT­AT O ÎNCETINIRE A RITMULUI DE CREȘTERE A TUMORILOR.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania