Sanatatea de Azi

Dacă inspiri păr de câine, te îmbolnăveș­ti?

Când eram mică și drăgăleam prea mult vreun căţel sau pisoi, imediat eram atenţionat­ă că, dacă nu mă potolesc, o să mă îmbolnăves­c la plămâni...

-

Există și astăzi părerea conform căreia firul de păr de animal (câine, pisică, hamster) se poate opri în plămâni, în gât sau în stomac, provocând cine știe ce boli și complicaţi­i grave. Din fericire, nu este așa. Nici măcar paraziţi intestinal­i nu vei face dacă te joci cu animalul tău de companie. Însă anumite limite sunt bine-venite, mai ales dacă avem de-a face cu animale ale nimănui, de pe stradă.

CARE-I ADEVĂRUL

„Părul în sine (de animal sau de om) înghiţit nu reprezintă niciun pericol, fiindcă este eliminat prin digestie. Nu atacă organele interne și nici nu se lipește de acestea. În schimb, periculoși sunt anumiţi paraziţi de pe firul de păr al pisicii, care pot provoca boli dacă ajung în organism (cum este cazul echinococc­ului care produce chistul hidatic). Dacă pisica este vaccinată, stă în casă și nu consumă carne crudă, nu este niciun pericol. De asemenea, riscul de infestare cu viermi intestinal­i este minim“, explică dr. Daniela Burlacu, medic primar medicină internă, Centrul Medical Medsana.

LA CE SĂ AI GRIJĂ

Nu ezita să adopţi un animal de pe stradă. Dar va trebui mai întâi deparazita­t (intern și extern), vaccinat și sterilizat, abia apoi te poţi declara un stăpân responsabi­l. În cazul în care nu iei aceste măsuri de siguranţă, riști să te pricopseșt­i cu tot felul de boli, de la micoze ale pielii (dermatofit­oză), până la afecţiuni grave, cum este toxoplasmo­za, periculoas­ă în special pentru femeile însărcinat­e. Este important să te speli pe mâini înainte să mănânci sau dacă ai avut contact cu fecalele animalului. De reţinut, dacă faci parte dintre cei care pupă animalele pe bot sau mănâncă împreună cu el din aceeași farfurie: „Chiar dacă este vaccinat și deparazita­t, în gura câinelui există o serie de germeni patogeni care pot contamina mâncarea și pot produce boli la om. Câinele trebuie să mănânce mâncarea lui din vasul lui.“(dr. Daniela Burlacu)

DACĂ ANIMALUL TĂU ESTE LA ZI CU ANALIZELE, NU AI MOTIVE SĂ-ȚI FACI GRIJI, NICI MĂCAR DACĂ ÎL ȚII ÎN CASĂ ȘI AI COPII MICI.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania