Sanatatea de Azi

Pericolele neștiute de la ștrand

Sezonul cald este în toi și mulţi dintre noi caută puţină răcoare la piscinele și ștranduril­e publice, fără să știe că locurile pot ascunde uneori o mulţime de germeni periculoși.

-

În mai toate marile orașe există locuri în care putem merge pentru o baie revigorant­ă și o porţie bună de relaxare la soare. Multe dintre ele se laudă cu o igienă riguroasă și chiar se ţin de cuvânt, însă la altele curăţenia lasă de dorit, reprezentâ­nd un real pericol pentru sănătatea vizitatori­lor. Iată cu ce te poţi pricopsi într-un astfel de loc!

ENTEROCOLI­TĂ – poate fi cauzată de infecţia cu Shighella, Cryptospor­idium, E. coli sau cu norovirus. Acesta din urmă este extrem de contagios și duce la apariţia unor simptome foarte neplăcute, diareea și voma fiind doar două dintre ele. Dacă experiment­ezi astfel de simptome, este recomandat­ă vizita la medic, deoarece deshidrata­rea se poate instala foarte repede.

HEPATITĂ A – este denumită și „boala mâinilor murdare“, însă virusul care o provoacă face ravagii mai ales în comunităţi­le care nu beneficiaz­ă de apă potabilă. Bunăoară, el poate fi întâlnit și în locurile de bălăceală care nu au parte de o igienă riguroasă. Afecţiunea duce la inflamarea ţesutului hepatic, iar simptomele includ oboseală, disconfort abdominal, pierderea apetitului sau dureri de articulaţi­i.

ECZEME – cele mai întâlnite sunt problemele cauzate de apa din jacuzzi, un loc preferat de bacterii. Acestea profită de temperatur­a mai ridicată și se înmulţesc cu ușurinţă. Infecţia se manifestă prin mâncărimi și inflamaţii la nivelul pielii. Pentru a evita infectarea, e bine să nu petreceţi foarte mult timp în jacuzzi și să faceţi baie imediat ce aţi ieșit din bazin.

CONJUNCTIV­ITĂ – usturimi, lăcrimat excesiv sau secreţii gălbui sunt doar câteva dintre simptomele unei astfel de afecţiuni. Poate fi vorba de o reacţie alergică la clorina din apă sau chiar de contaminar­ea cu o bacterie. Urina din apă ori resturile de produse cosmetice de pe pielea celor care intră în piscină pot fi și ele una dintre cauze. Ochelarii de înot sunt întotdeaun­a recomandaţ­i pentru a evita astfel de neplăceri.

NEGI PLANTARI – sunt provocaţi de virusul papiloma uman care trăiește foarte bine pe podeaua bazinelor și piscinelor de înot. Tocmai de aceea, ei apar pe tălpi și degetele de la picioare. Sunt dureroși, așa că este necesară îndepărtar­ea lor cu produse speciale care se găsesc la farmacie. Sunt mai des întâlniţi la copii, deoarece odată cu trecerea timpului, o persoană capătă imunitate la virusul care îi provoacă

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania