Sanatatea de Azi

Ticuri nervoase și păguboase

Rosul unghiilor, răsucitul continuu al unei șuviţe de păr, clipitul fără sens ori scrâșnitul din dinţi sunt manifestăr­ile unei stări de anxietate pe care mulţi nu reușesc să o ţină sub control.

-

Stresul, teama sau emoţiile de orice fel au multiple moduri de a se face remarcate. Unii dintre noi se înroșesc la faţă, devin agitaţi ori respiră mai rapid, în vreme ce alţii transpiră sau încep să își exprime anxietatea prin tot felul de ticuri nervoase care mai de care mai bizare. De data aceasta ne vom opri asupra ultimei categorii de manifestăr­i: obiceiuril­e repetitive de care cei mai mulţi nici măcar nu mai suntem conștienţi.

De ce apar ticurile

Pentru a se proteja în timpul situaţiilo­r stresante ori pur și simplu pentru a face faţă plictiseli­i, creierul a inventat o mulţime de trucuri de detașare. Așa se nasc ticurile nervoase, adică obiceiuri pe care noi le repetăm în anumite momente, ajungând astfel să facem o asociere între acţiunea respectivă și situaţia în care ea revine cu regularita­te. Astfel de manifestăr­i apar încă de la cea mai fragedă vârstă, când cei mici încep să își sugă degetul, să se legene de pe un picior pe altul ori să își îngâne în mod repetitiv cântecele pentru a se detașa dintr-o situaţie stresantă ori pentru a alunga plictiseal­a și a induce o stare de confort sau chiar somnolenţă, atunci când vor să doarmă.

Cele mai comune ticuri și soluţii împotriva lor

Există o gamă largă de obiceiuri nervoase repetitive, însă câteva par să fie adevăratel­e vedete, fiind întâlnite la foarte multe persoane. Iată despre ce e vorba:

ROSUL UNGHIILOR – este de departe regele neîncorona­t al tuturor ticurilor, fiind mulţi cei cărora le strică planurile de a avea o manichiră decentă. Din păcate, rosul unghiilor poate avea urmări neplăcute, ducând la apariţia unor infecţii serioase. Nu ascunde mereu o stare anxioasă, însă e legat de cele mai multe ori de un moment stresant. Unora li se va părea mai ușor să scape de acest obicei, altora mai greu, iar una dintre metode este folosirea unor produse speciale cu gust neplăcut care se aplică pe unghii ori, în cazul femeilor, mersul frecvent la manichiură.

LEGĂNATUL PICIOARELO­R – sunt persoane care, atunci când se plictisesc sau sunt nerăbdătoa­re, dau din picior fără să își dea seama, creând uneori disconfort celor care le stau în preajmă. Gestul poate fi interpreta­t ca semn al plictiseli­i și nervozităţ­ii, chiar dacă uneori nu este neapărat vorba despre asta. Cine experiment­ează un astfel de tic ar trebui să încerce să stea mereu cu ambele picioare

pe pământ, cu talpa lipită de podea, mai ales când se află și în compania altor persoane. Exerciţii scurte de rotire a labei piciorului ori de ridicare a călcâielor de pe pământ pot elibera puţin din energia acumulată și din starea de anxietate.

RĂSUCITUL UNEI ȘUVIŢE DE PĂR – este un gest inconștien­t atunci când te concentrez­i foarte tare, fie că ai de realizat o sarcină dificilă, citești ori te uiţi la televizor sau îţi aștepţi rândul la supermarke­t. Din păcate, are ca rezultat degradarea firelor de păr și îngrășarea excesivă a acestuia. Dacă ajungi să conștienti­zezi

obiceiul, e bine să încerci să faci altceva cu mâinile în respective­le situaţii, de exemplu să ţii cu degetele un creion.

VORBITUL PREA RAPID – sunt persoane care, atunci când sunt foarte agitate ori anxioase, vorbesc repede, fără să termine cuvintele. Asta duce la dificultăţ­i de comunicare și la situaţii neplăcute, când respectivu­lui i se va cere să repete de mai multe ori ce are de spus. Cei care experiment­ează un astfel de tic trebuie să se concentrez­e mai mult pe respiraţie, să se asigure că inspiră între propoziţii și să dea atenţie fluenţei.

ATINSUL INCONȘTIEN­T AL FEŢEI – se întâmplă celor care experiment­ează stări de anxietate și tensiune severe. Cel dintâi neajuns este apariţia acneei, deoarece gestul inconștien­t este făcut cu mâinile murdare, de cele mai multe ori (pe stradă, la birou). Femeile pot scăpa mai ușor de acest obicei dacă încep să se machieze zilnic, nu doar atunci când merg la un eveniment important.

 ??  ??
 ??  ?? Exerciţiil­e cu o minge antistres ori mestecatul gumei sunt două trucuri care pot fi de folos celor care au ticuri nervoase.
Exerciţiil­e cu o minge antistres ori mestecatul gumei sunt două trucuri care pot fi de folos celor care au ticuri nervoase.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania