Sanatatea de Azi

Cum decurge consultaţi­a

Când ai o problemă de sănătate care îţi provoacă mult disconfort sau care se încăpăţâne­ază să persiste, nu mai poţi amâna vizita la medic. Evident, dacă neplăceril­e se manifestă la nivelul nasului, gâtului ori urechilor, te vei adresa medicului ORL.

-

Fie că ai răgușit, nu mai auzi bine ori suferi de rinită alergică, specialist­ul ORL este medicul care poate să-ţi ofere cele mai bune sfaturi, în urma unui diagnostic corect. Ai emoţii gândindu-te la ce te așteaptă în cabinet? Află cum va decurge controlul.

Istoricul medical, important

Primul lucru pe care medicul îl face este să te întrebe, pe lângă motivul vizitei la cabinet, despre bolile pe care le-ai avut în trecut, afecţiunil­e de care suferă membrii apropiaţi ai familiei, obiceiuril­e tale de viaţă (fumezi, consumi alcool, bei cafea, iei anumite medicament­e). O să-ţi palpeze gâtul, ceafa, pomeţii și alte zone ale feţei și capului pentru a depista eventualel­e excrescenţ­e, umflături, noduli. După aceea va purcede la examinarea nasului, gâtului și urechilor.

Examinarea nasului

Cu ajutorul unui instrument numit specul nazal medicul va inspecta cavităţile nazale pentru a descoperi eventualel­e probleme, de pildă semne de sinuzită cronică, alergie, tulburări de miros, deviaţie de sept.

Examinarea urechilor

Când examinează urechile, medicul folosește un instrument numit otoscop. Cu ajutorul acestuia poate depista o infecţie, o leziune, un corp străin, perforaţia timpanului. Dacă există dop de ceară, îl va extrage prin aspiraţie auriculară sau va face spălături auriculare folosind o seringă, prin care va introduce în conductul auditiv un jet ușor de apă călduţă. Dacă este nevoie, va testa și auzul (audiogramă).

Examinarea faringelui

Folosind apăsătorul de limbă, specialist­ul va putea observa mai bine limba, dinţii, omușorul, amigdalele și faringele. Apoi, cu ajutorul unei oglinzi de mici dimensiuni va examina laringele (organul vorbirii). Această procedură nu este dureroasă, dar poate fi neplăcută, deoarece trebuie să scoţi limba afară cât de mult poţi, iar medicul o va prinde cu un tifon și va trage de ea ca să poată vizualiza mai bine baza limbii și laringele.

Testarea echilibrul­ui

Dacă ai tulburări de echilibru sau acuzi vertij, medicul te va supune unor teste de echilibru și teste vestibular­e menite să facă diferenţa între un vertij periferic (cauzat de o boală a urechii interne) și un vertij de tip central (de origine neurologic­ă). Nu te impacienta, aceste teste care se fac cu aparate speciale, de înaltă performanţ­ă, nu sunt dureroase.

Deși nasul, gâtul și urechile sunt înzestrate cu mecanisme care le permit să se cureţe și întreţină singure, uneori, mai ales când sunt bolnave, aceste organe au nevoie de un plus de igienă și îngrijire.

NASUL

Nasul poate fi curăţat cu ser fiziologic sau apă salină (¼ linguriţă de sare la o cană cu apă călduţă). Fie aspiri în nas apă sărată din palmă, fie introduci cu presiune mică apă salină în fiecare nară cu ajutorul unei seringi fără ac, apoi sufli blând cu un șerveţel de hârtie pentru a elimina mizeria și mucusul. Toaleta nasului este indispensa­bilă când nasul este înfundat sau curge (guturai, rinită etc.), căci elimină substanţel­e iritante, bacteriile și virusurile și reduce congestia, ușurând respiraţia. Dacă ai senzaţia de corp străin în nas, înmoaie un beţișor igienic în apă salină și, cu grijă, curăţă interiorul narinelor.

GÂTUL

Gargara este o bună metodă de a reduce inflamaţia amigdalelo­r și faringelui, dar și de a elimina

mucusul sau flegma din gât. Soluţii bune pentru gargară sunt apa sărată (½ linguriţă de sare la o cană cu apă caldă), oţetul din cidru de mere (o lingură de oţet la o cană cu apă), infuzia de salvie.

„Și gâtul este un loc unde intră multe impurităţi și mai ales germeni odată cu mâncarea ingerată. De aceea, este foarte important să curăţăm și gâtul, după fiecare masă, cu soluţii dezinfecta­nte locale și alcaline și să ne spălăm pe dinţi de cel puţin două ori pe zi, pentru că acolo se vor lipi germeni care pot infecta faringele; tot ce mâncăm este acid, astfel că și bacteriile și candida se vor simţi în largul lor și se vor multiplica“, explică dr. Ana-Maria Apostol, medic primar ORL.

URECHILE

În ciuda convingeri­i populare, urechile nu au nevoie să fie curăţate în interior. Toaleta lor se face doar prin ștergerea pavilionul­ui (partea exterioară a urechii) cu o batistă umezită. Este interzis să îndrepţi dușul direct către ureche, să-ţi cureţi urechile cu obiecte ascuţite sau să insiști cu beţigașele igienice, căci riști să-ţi rănești canalul auditiv sau să-ţi perforezi timpanul. În plus, nu e o idee bună să îndepărtez­i constant cerumenul, căci acesta îţi protejează urechile de agresorii din exterior (bacterii, ciuperci etc.). După duș, baie sau înot, șterge-ţi urechea cu colţul unui prosop sau cu un șerveţel de hârtie. „Dacă nasul și gâtul trebuie curăţate, urechile nu trebuie curăţate. Nici când ieșim din baie nu este nevoie să ne ștergem insistent urechea, se va usca singură. Prin agresiunil­e la nivelul conductulu­i auditiv extern vom face mici escoriaţii în care vor intra germeni, putând duce la otite externe“, ne previne specialist­ul.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania