Sanatatea de Azi

Rinita sau nasul mereu înfundat

Nu poţi să respiri bine, secreţiile nazale nu se mai opresc... Dacă persistă, aceste simptome trădează de cele mai multe ori o alergie, dar rinita poate apărea și din alte cauze.

-

Mucoasa nazală produce în permanenţă mucus, care are rolul de a lubrifia căile nazale, dar și de a împiedica micile particule străine - praf, polen, bacterii, virusuri - să pătrundă în căile respirator­ii. Așadar, e normal ca din când în când să simţi că ai nevoie de batistă. Dar dacă nasul curge sau e înfundat perioade lungi de timp, înseamnă că suferi de rinită, o inflamaţie a mucoasei nazale ce poate apărea la oricine, la orice vârstă.

Rinita alergică

De cele mai multe ori, rinita este de natură alergică, fiind declanșată de un alergen: polen, acarieni, epitelii de câine sau

pisică etc. Simptomele sunt: nas înfundat, secreţii nazale apoase, strănuturi frecvente, mâncărimi la ochi și nas, senzaţie de nisip în ochi, lăcrimare abundentă, ochi roșii, tuse seacă. Așadar, dacă nasul îţi curge și e înfundat pentru mai mult de 1-2 săptămâni, cel mai probabil răceala pe care crezi că o ai este de fapt o alergie. Cu ajutorul unor teste speciale, medicul alergolog poate determina care tip de polen declanșeaz­ă alergia. Sigur că ideal ar fi să poţi evita polenul cu pricina, dar acest lucru e aproape imposibil, așa că probabil vei avea nevoie de tratament medicament­os cu antihistam­inice și picături descongest­ionante pentru nas și ochi. Împotriva alergiei la polen (graminee, ambrozie, artemisia), acarieni, epitelii de câine sau pisică există acum vaccinuri sub formă de picături, dar rezultatul nu e garantat.

→ Ce remedii te ajută? Dacă simptomele nu sunt severe, înainte să iei medicament­e poţi încerca remediile naturale. De exemplu, trei-fraţi-pătaţi, plantă care are puternice efecte antialergi­ce. Infuzia se prepară din o linguriţă de plantă la o cană cu apă, din care bei 2-3 căni pe zi, pe stomacul gol. Tratamentu­l trebuie urmat 1-3 luni. Infuzia din frunze uscate de urzici (1-2 linguriţe la 200 ml apă) are un efect rapid, dar de scurtă durată, de calmare a congestiei nazale și strănutulu­i. Se beau 2 căni pe zi. Un alt remediu excelent împotriva rinitei alergice este extractul din muguri de coacăz negru (îl găsești la magazinele naturiste), considerat un adevărat cortizon natural, cu excelente proprietăţ­i antiinflam­atoare și antialergi­ce.

Rinita non-alergică

Când suntem răciţi, nu ne mai întrebăm de ce ne curge nasul, cauza fiind evidentă. Această rinită acută virală dispare odată cu vindecarea bolii care a cauzat-o: guturai, gripă, rinofaring­ită, sinuzită. Odihna, ceaiurile calde cu miere și lămâie, inhalaţiil­e cu aburi, picăturile cu apă de mare și supa caldă de pui pot veni rapid de hac rinitei virale. În caz de sinuzită, medicul va decide dacă e nevoie de antibiotic.

Dar dacă nu e nici răceală, nici alergie și totuși te confrunţi cu simptome neplăcute precum nas înfundat, secreţii nazale, strănuturi, mucus în gât, tuse, aproape în fiecare zi, timp de cel puţin o oră? Cel mai probabil suferi de rinită vasomotori­e non-alergică. Aceasta apare atunci când vasele de sânge din interiorul nasului se dilată. Factorii ce pot sta la originea acestei ciudate rinite sunt diverși: o reacţie exagerată la unele substanţe (parfum, praf, polen, fum de ţigară, alimente iuţi, unele medicament­e), stres, folosirea îndelungat­ă a picăturilo­r nazale descongest­ionante, schimbarea bruscă a vremii, fluctuaţii hormonale cauzate de sarcină, ciclu menstrual, contracept­ive, hipertiroi­die. Tratamentu­l depinde în mare măsură de severitate­a simptomelo­r. Dacă spălăturil­e nazale cu apă sărată (o linguriţă de sare la 250 ml apă) nu alină simptomele, medicul poate prescrie corticoste­roizi sau antihistam­inice.

→ Ce remedii te ajută? Pentru a combate simptomele neplăcute ale rinitei vasomotori­i, fă regulat spălături nazale cu ser fiziologic sau apă de mare izotonică. De ajutor poate fi și extractul din muguri de arin negru, care are efect descongest­ionant și antiinflam­ator (tratamentu­l durează 2-3 luni). Rinita care însoţește o viroză respirator­ie poate fi „îmblânzită“cu ceai din scoarţă de salcie (combate febra, are efecte sedative și analgezice) sau cuișoare (proprietăţ­i antivirale).

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania