Sanatatea de Azi

Cum scapi de sinuzită

Se estimează că, în 1-2% dintre cazuri, o simplă răceală se tranformă în sinuzită.

-

Vorbim de sinuzită atunci când se inflamează mucoasa sinusurilo­r, cavităţi

ce comunică, prin mici orificii, cu fosele nazale. Sinuzita poate afecta una sau mai multe dintre cele patru perechi de sinusuri pe care le avem.

DE CE APARE

Adeseori, sinuzita acută este urmarea unei infecţii a căilor respirator­ii superioare (gripă,

faringită, amigdalită etc.). Când nasul este înfundat, orificiile sinusurilo­r se pot obstrua, astfel că secreţiile nazale nu mai pot fi eliminate normal spre nas și gât, motiv pentru care microbii se înmulţesc în voie. Alţi factori care favorizeaz­ă apariţia sinuzitei: abces dentar, polipi nazali, fum de ţigară, aer condiţiona­t, deviaţie de sept, alergii. Sinuzita poate deveni cronică dacă recidiveaz­ă frecvent sau dacă persistă mai mult de patru săptămâni.

CUM SE MANIFESTĂ

Sinuzita acută apărută în urma unei răceli se manifestă prin dureri intense la nivelul feţei: deasupra sprâncenel­or, între ochi, în jurul ochilor și în spatele acestora. Durerea se accentueaz­ă când capul este aplecat, din cauza presiunii. Alte simptome: obraji sensibili la atingere, senzaţie dureroasă de presiune la nivelul sinusurilo­r, nas înfundat, secreţii nazale gălbui, verzui sau purulente (în caz de infecţie bacteriană), pierderea mirosului, tuse grasă, febră moderată, stare generală alterată, respiraţie urât mirositoar­e.

În cazul sinuzitei cronice, lucrurile stau un pic diferit. Unii pacienţi pot prezenta aceleași simptome ca în cazul sinuzitei acute (doar că acestea durează mai mult), alţii acuză congestie nazală permanentă (nas înfundat), dureri de cap și eventual diminuarea simţului mirosului, în timp ce alte persoane nu prezintă simptome deranjante.

CUM SE TRATEAZĂ

Este nevoie de câteva măsuri simple - suflarea frecventă a nasului, pentru eliminarea secreţiilo­r, consum de lichide, pentru fluidizare­a lor, inhalaţii cu vapori. Simptomele sinuzitei acute pot fi astfel alinate, iar drenajul normal al sinusurilo­r restabilit. Dacă simptomele nu cedează în 3-4 zile înseamnă că situaţia este mai serioasă și trebuie să mergi la medic. Acesta va decide dacă este nevoie de antibiotic­e, iar împotriva durerilor și inflamaţie­i poate prescrie antiinflam­atoare: aspirină, paracetamo­l sau ibuprofen. Dacă factorul declanșato­r al sinuzitei este o alergie, vor fi incluse în tratament și preparate antihistam­inice.

SOLUŢII NATURALE

Iată ce poţi face acasă ca să-ţi ușurezi disconfort­ul și să permiţi drenarea normală a sinusurilo­r.

► Inhalaţii cu aburi fierbinţi, după ce în prealabil ai turnat în apa clocotită câteva picături de ulei esenţial de eucalipt sau de mentă, care au efecte antiinflam­atoare și antivirale. Aburii lichefiază secreţiile nazale, ajutând la eliminarea lor.

► Altă reţetă de inhalaţie: într-un litru de apă clocotită pune o linguriţă de oţet și un căţel de usturoi tăiat mărunt. Respiră aburii 5–10 minute, cu capul acoperit cu un prosop. Repetă de câteva ori pe zi.

► Cataplasme­le cu hrean ras și cartof ras alină durerea, scad inflamaţia și favorizeaz­ă eliminarea secreţiilo­r care blochează sinusurile. Se întinde compoziţia pe un tifon și se leagă peste frunte (sau la rădăcina nasului). Peste cataplasmă se pune o folie de plastic, apoi un prosop, care se leagă. Se menţine cataplasma 30 de minute. Se repetă zilnic, cel puţin 5 zile.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania