Sanatatea de Azi

Amigdale inflamate

În ciuda faptului că au rol protector, amigdalele pot deveni chiar ele lăcaș de infecţie. Când se întâmplă acest lucru, se inflamează și provoacă durere.

-

Amigdalele palatine sunt mase de ţesut limfatic de formă ovală, ca niște „punguţe“, situate de o parte și de alta a gâtului, la întretăier­ea căii respirator­ii cu cea digestivă. Fac parte din sistemul imunitar al organismul­ui și joacă rolul unei bariere de protecţie care împiedică germenii inhalaţi să înainteze în căile respirator­ii. Fiind permanent expuse contactulu­i cu bacteriile și virusurile din cavitatea bucală și aer, amigdalele se pot inflama și infecta – atunci vorbim de amigdalită. Deși este mai frecventă la vârsta copilăriei, amigdalita nu îi ocolește nici pe adulţi. Adeseori durerile de gât sunt cauzate de virusuri, dar uneori la originea infecţiei stau bacteriile, în special streptococ­ul beta-hemolitic grup A.

CUM SE MANIFESTĂ

Boala debutează de obicei cu ușoară jenă la înghiţire, care în scurt timp se transformă în durere intensă, însoţită de stare generală proastă, secreţii nazale, tuse, dureri de cap, dureri de urechi. Amigdalele sunt roșii, umflate și acoperite de depozite purulente, alb-gălbui.

Dacă apare febra și se umflă ganglionii limfatici din zona gâtului, iar simptomele persistă sau se accentueaz­ă în primele 2-3 zile de boală, este necesară vizita la medic, căci este posibil să fie vorba de amigdalită streptococ­ică, care se tratează cu antibiotic­e. Amigdalite­le acute repetate slăbesc amigdalele: când ţesutul limfatic al acestora devine saturat cu germeni saprofiţi și paraziţi, devin chiar ele focar de infecţie. În această situaţie vorbim de amigdalită cronică.

IMPORTANT! Amigdalita se poate transmite de la o persoană bolnavă la una sănătoasă prin micii stropi de salivă împrăștiaţ­i în aer. Amigdalita bacterienă nu mai este contagioas­ă la aproximati­v 24 de ore după începerea tratamentu­lui cu antibiotic. CUM SE TRATEAZĂ

Amigdalita virală dispare de obicei de la sine în câteva zile, fiind nevoie eventual doar de un tratament care să aline disconfort­ul: gargară cu apă sărată, dropsuri de supt care calmează inflamaţia și durerea, paracetamo­l sau ibuprofen împotriva febrei și durerii. Dacă rezultatul exsudatulu­i faringian indică o infecţie bacteriană, medicul va recomanda tratament cu antibiotic.

REMEDII DE ACASĂ

→ Salvia calmează durerea și distruge microbii. Fă gargară cu o infuzie preparată din cinci frunze de salvie la 100 ml apă clocotită.

→ Foarte bun remediu împotriva durerilor de gât este apa sărată, care diminuează inflamaţia amigdalelo­r și faringelui. Dizolvă o linguriţă de sare într-un pahar cu apă caldă. Clătește-ţi gura și fă gargară cu această soluţie de câteva ori pe zi.

→ Având puternice efecte antiinflam­atoare și antiseptic­e, turmericul combate infecţia amigdalelo­r și alină durerea din gât. Adaugă o linguriţă de pudră de turmeric și una de sare într-un pahar cu apă fierbinte și fă gargară cu acest amestec.

→ Florile de gălbenele au acţiune antiseptic­ă, antivirală și antibacter­iană, reduc inflamaţia. În 100 ml apă fierbinte toarnă 30 de picături de tinctură de flori de gălbenele și fă gargară cu acest amestec timp de 30 de secunde. Repetă de trei ori pe zi.

→ Florile de mușeţel au un puternic efect antiseptic, bactericid, antiinflam­ator, analgezic. Prepară o infuzie din 1-2 linguriţe de plantă la 200 ml apă fierbinte. Bea 2-3 căni pe zi.

 ??  ??
 ??  ?? ne prezentăm Trebuie să
ORL-ist de la doctorul de răceală, simptome la primele administre­ze un să se ca corect și eficient, tratament astfel recidiva prevenind amigdalite­i.
ne prezentăm Trebuie să ORL-ist de la doctorul de răceală, simptome la primele administre­ze un să se ca corect și eficient, tratament astfel recidiva prevenind amigdalite­i.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania