Sanatatea de Azi

Nu lăsa otita să-și facă de cap!

Pe caniculă, cine poate rezista tentaţiei de a se răcori în mare sau în piscină? Atenţie, însă, scufundări­le în apă te expun otitei externe!

-

Otita este o inflamaţie a urechii ce poate afecta diferite părţi ale acesteia: cavităţi, mucoase, conduct auditiv extern, ureche medie etc. Se disting, în principal, două tipuri de otită: otita externă și otita medie.

Otita externă

Otita externă (inflamaţia conductulu­i auditiv extern) poate fi bacteriană, fungică (provocată de o ciupercă) sau poate avea alte cauze locale: dermatită de contact, alergie etc. Printre factorii favorizanţ­i se numără umiditatea, folosirea incorectă sau excesivă a beţisoarel­or igienice, corpii străini intraauric­ulari, protezele auditive, traumatism­ele locale etc. Căldura și umiditatea favorizeaz­ă înmulţirea bacteriilo­r: cu cât petreci mai mult timp în apă (apa mării, bazin), cu atât este mai mare riscul să apară otita externă. De asemenea, riscul crește dacă apa este caldă și nu prea curată. SIMPTOME

Ceea ce te va alerta va fi durerea, care în momentul în care tragi ușor de pavilionul urechii devine și mai intensă. Adeseori, durerea se accentueaz­ă pe timpul nopţii. Mestecarea alimentelo­r îţi creează disconfort, urechea se poate înroși și pot apărea secreţii auriculare de culoare alb-gălbuie. De obicei auzul nu este afectat. Dacă resimţi durere sau disconfort la nivelul urechii, du-te la medic. Specialist­ul ORL îţi va prescrie picături antiseptic­e, antibacter­iene sau antifungic­e, eventual antibiotic­e și antiinflam­atoare pe cale ora

lă. De folos în calmarea durerii și reducerea inflamaţie­i sunt compresele calde cu rivanol aplicate pe urechea dureroasă.

◆ Cum previi otita externă? După duș sau îmbăiere în mare ori în piscină, eliberează apa din urechi aplecându-ţi capul într-o parte, apoi în cealaltă. Nu te scălda în apă murdară și nu te scărpina în urechi cu unghia sau cu obiecte ascuţite, căci poţi răni pielea delicată din interiorul urechii, favorizând infecţia.

Otita medie

Deseori apare la 3-7 zile după o infecţie respirator­ie (gripă, răceală) și poate fi de origine virală sau bacteriană. Simptomul cel mai des acuzat este durerea, care poate fi de intensitat­e medie sau severă, ascuţită sau pulsatilă. Pe lângă durere, sunt prezente și alte manifestăr­i neplăcute: senzaţie de ureche plină, scăderea auzului la urechea afectată, ţiuituri în ureche, febră, stare generală proastă. Dacă nu se instituie repede tratamentu­l adecvat, timpanul se poate perfora și din ureche încep să curgă secreţii galbene: în acest moment durerea cedează, dar infecţia rămâne și trebuie tratată.

Ajutoare din natură

* Căldura calmează durerea. Aplică pe urechea dureroasă comprese calde: sticlă cu apă caldă înfășurată într-un prosop, prosop încălzit cu fierul de călcat, săculeţ cu sare încălzită.

* Un antibiotic natural excelent este tinctura de propolis, pe care o poţi folosi atât intern (ia 10 picături de trei ori pe zi, în miere, timp de 5 zile), cât și extern - umezește un tampon de vată cu tinctură și pune-l seara în ureche.

 ??  ??
 ??  ?? Se estimează că patru milioane de români nu aud bine, dar mulţi dintre aceștia nu știu probleme cu auzul. Asta pentru că diminuarea auzului nu doare și se instalează în timp.
Se estimează că patru milioane de români nu aud bine, dar mulţi dintre aceștia nu știu probleme cu auzul. Asta pentru că diminuarea auzului nu doare și se instalează în timp.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania