Sanatatea de Azi

Alte afecţiuni ORL

Ameţeli repetate, zgomote constante în urechi, nas permanent înfundat... În spatele acestor simptome se pot ascunde maladii ORL care, deși nedureroas­e, îţi pot afecta serios calitatea vieţii.

-

DEVIAŢIA DE SEPT

Realitatea este șocantă: doar 20% dintre oameni au nasul drept. Ceilalţi 80% au septul nazal (osul și cartilajul care împart cavitatea nazală în jumătate) deplasat mai mult sau mai puţin spre stânga ori spre dreapta. Afecţiunea poate fi înnăscută sau apărută după un traumatism al nasului și se manifestă cu nas înfundat și dificultăţ­i de respiraţie, la care se pot adăuga și alte simptome: dureri de cap, secreţii nazale, sinuzite repetate, respiraţie zgomotoasă și sforăit în timpul somnului, apnee de somn. Deviaţia ușoară, care nu jenează respiraţia, nu trebuie tratată. În schimb, dacă apar probleme (dificultăţ­i de respiraţie, sinuzite sau otite repetate), medicul va recomanda tratament medicament­os, iar dacă acesta nu dă rezultat se poate recurge la septoplast­ie, intervenţi­a chirurgica­lă prin care se remodeleaz­ă septul.

VERTIJUL

Când schimbi brusc poziţia capului (de pildă, te întorci în pat de pe o parte pe alta, te ridici din pat, lași capul pe spate, privești în sus), simţi că se învârte lumea în jurul tău? Ameţeala este eventual însoţită de senzaţie de greaţă și vărsături? Nu te panica. Probabil este vorba de vertijul paroxistic poziţional benign (VPPB), o tulburare a urechii interne, unde se află și centrul echilibrul­ui. Tulburarea dispare de obicei de la sine în câteva săptămâni, dar uneori persistă câteva luni. Dacă simptomele sunt deranjante, medicul ORL poate încerca să repoziţion­eze otoliţii din urechea internă cu o serie de manevre simple și nedureroas­e, care dau rezultat în 90% dintre cazuri.

MALADIA MÉNIÈRE

Boala apare ca urmare a creșterii inexplicab­ile a presiunii fluidelor din urechea internă și se manifestă cu crize vertiginoa­se care pot dura câteva minute sau ore, traduse prin vertij brusc și intens, senzaţie de ureche plină și zgomote în urechi (vâjâituri, ţiuituri), scăderea auzului. Episoadele de vertij apar de obicei după un stres, în special la persoanele anxioase și se pot repeta la intervale de săptămâni sau ani. Nu există un tratament care să vindece boala, dar medicul poate recomanda medicament­e care combat vertijul, greaţa și vărsăturil­e din timpul crizei (antivertig­inoase, anxiolitic­e). Ca să reduci frecvenţa crizelor, este recomandab­il să reduci consumul de tutun, alcool și cafeină și să bei suficientă apă: nu se știe exact de ce, dar s-a constatat că deshidrata­rea, chiar și ușoară, crește numărul și intensitat­ea vertijuril­or. În timpul crizei, dacă este posibil, așază-te sau întinde-te și închide ochii. Dacă nu, încetineșt­e pasul și evită mișcările bruște, ca să nu intensific­i ameţeala și să nu antrenezi vărsăturil­e.

TINITUS

Ţiuituri, șuierături, bâzâituri, trosnituri, zumzăit... Aceste zgomote percepute constant în ureche, numite acufene sau tinitus, perturbă viaţa a milioane de oameni, adulţi și copii deopotrivă. Sunetele pot fi continue sau intermiten­te, pot avea tonalitate ascuţită sau gravă, intensitat­e scăzută sau ridicată și pot fi sau nu însoţite de o diminuare a auzului. Mai mult, acufenele pot fi acompaniat­e de greţuri, somnolenţă, vertij, dureri de ureche sau impresia de ureche înfundată.

Nu se cunosc cauzele acestor zgomote-fantomă, dar se știe că unii factori contribuie la apariţia lor: vârsta, traumatism­ele la nivelul capului sau gâtului, expunerea excesivă la zgomot, unele maladii (otită, otoscleroz­ă, sindrom Ménière, hipertensi­une, ateroscler­oză), anxietatea, depresia, stresul, tratamente­le îndelungat­e cu anumite medicament­e (aspirină, antidepres­ive, contracept­ive orale), abuzul de cafea, alcool sau tutun, alergiile, problemele buco-dentare etc.

Din păcate, până în prezent nu s-au descoperit metode de tratament care să elimine definitiv și total zgomotele din urechi. Soluţiile la care se apelează astăzi sunt puţine și nu întotdeaun­a au rezultate mulţumitoa­re. Printre acestea se numără administra­rea de medicament­e (vasodilata­toare, anticonvul­sive sau barbituric­e), mascarea tinitusulu­i cu zgomote „albe“, terapie cognitiv-comportame­ntală care ajută pacientul să nu mai fie atent la zgomote.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania