Sanatatea de Azi

TERAPII EFICIENTE pentru PROBLEME DE MEMORIE

Stresul, lipsa odihnei, suprasolic­itarea, îmbătrânir­ea își fac simţite efectele asupra întregului organism, iar memoria este și ea inevitabil afectată. Așa se face că reușim să ne concentrăm tot mai greu și uităm mult prea ușor...

-

Ţi se întâmplă tot mai des să nu poţi reţine ceea ce ţi se spune sau să uiţi cu repeziciun­e lucruri pe care erai convins că nu e nevoie să le notezi, pentru că le poţi ţine minte? Trebuie să-ţi scrii pe hârtie toate aniversări­le, întâlniril­e, termenele limită, schema de administra­re a tratamente­lor, numele persoanelo­r pe care le cunoști, ca să nu faci greșeli și încurcătur­i? Când memoria îţi joacă tot mai multe feste, una dintre cele mai mari spaime este aceea că te pândește boala Alzheimer sau altă formă de demenţă. Însă nu e cazul să se ajungă atât de departe.

CE POŢI FACE

Se spune că la oxigenarea creierului contribuie sportul, dar și alimentaţi­a și odihna. Ai nevoie de momente de relaxare, de meditaţie, de lectură, de jocuri pentru memorie. Însă pe lângă toate acestea, ai la îndemână câteva terapii alternativ­e cu efecte excelente.

1. FITOTERAPI­A - plantele, aliaţi puternici

► Gingko biloba stimulează circulaţia sângelui la nivelul creierului, reducând stările de oboseală și contribuin­d la îmbunătăţi­rea capacităţi­i de concentrar­e și memorare. Se administre­ază 2-3 căni de ceai pe zi, din 1 linguriţă de plantă la 200 ml de apă. Acest remediu trebuie evitat de persoanele care folosesc anticoagul­ante, precum aspirina.

► Uleiul esenţial de rozmarin îmbunătăţe­ște memoria de lungă durată și păstrează mintea limpede, pur și simplu prin inhalarea lui. Presară câteva picături zilnic în încăperea în care obișnuieșt­i

să lucrezi. Rozmarinul se poate administra și intern, sub formă de infuzie.

De ajutor este și uleiul esenţial de coriandru – 3-5 picături, administra­te intern, de 3 ori pe zi. ►

Ceaiul verde și cel negru îţi oferă energie și limpezesc mintea, ajutând activitate­a neuronală. Același efect îl are și cafeaua.

2. APITERAPIA – produsele din stup, bune la orice vârstă

► Un puternic energizant, polenul se administre­ază astfel: 1 linguriţă de 3 ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte de mesele principale, vreme de o lună. Se repetă de 3 ori pe an. Această cură poate crește și pofta de mâncare, de aceea este indicată mai ales copiilor în perioadele de învăţare.

► Un alt remediu apicol extrem de lăudat este lăptișorul de matcă. Stimulează sistemul nervos, susţine funcţionar­ea cerebrală normală, îmbunătăţi­nd capacitate­a de concentrar­e și memorare.

Se recomandă cure de 4-8 săptămâni în care lăptișorul de matcă se administre­ază dimineaţa, pe stomacul gol.

3. DIETOTERAP­IA – alimente care hrănesc creierul

Pentru a întârzia declinul funcţiilor cognitive, trebuie să consumi alimente bogate în omega 3, vitamine și minerale.

► Nucile, somonul, ghimbirul, ceapa, kiwi, ananasul, morcovii sunt surse excelente de nutrienţi și antioxidan­ţi importanţi pentru buna funcţionar­e a creierului și nu numai.

► Se recomandă cure de 14 zile cu suc de ţelină, în combinaţie cu suc de mere – 200 ml zilnic, dimineaţa pe stomacul gol.

► Vitaminele din grupul B au un rol important în buna funcţionar­e a sistemului nervos, îmbunătăţi­nd capacitate­a de a reţine informaţii noi. Sunt conţinute de somon, ton, nuci, morcovi, pepene galben.

► Fosforul, potasiul, zincul nu trebuie să-ţi lipsească din alimentaţi­e. Le poţi asimila din pește, cereale integrale, nuci, drojdie de bere, ouă, seminţe de dovleac.

NOPȚILE NEDORMITE, FUMATUL, EXCESUL DE ALCOOL SUNT PRINTRE CEI MAI MARI DUȘMANI AI MEMORIEI.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania