Sanatatea de Azi

7 CAUZE ale părului gras

Părul gras ne impune un ritual de îngrijire destul de greu de respectat. Spălatul zilnic pare să fie singura soluţie pentru a putea avea un aspect frumos.

-

Multe femei se confruntă cu această situaţie, iar spălarea zilnică este pentru ele o corvoadă. Pentru a face faţă situaţiei, trebuie să ajungem la sursa ei. Chiar dacă natura este principala cauză a părului gras, sunt câteva motive pentru care părul se îngrașă într-un ritm alert și excluzându-le poţi combate mai ușor excesul de sebum. Iată cele mai comune greșeli și soluţiile la care să apelezi.

1 TE JOCI CU PĂRUL

Îţi treci deseori mâna prin păr pentru a-l aranja sau din plictiseal­ă. Îţi rulezi părul pe deget, într-un joc senzual sau pentru a te relaxa. Oricare ar fi motivul, un lucru e sigur, părul tău se va îngrășa mai rapid, indiferent de tipul de păr. Grăsimea și murdăria de pe mâini se va transfera pe firele de păr, iar rădăcinile stimulate prin mica tensiune vor secreta mai mult sebum. Încearcă să renunţi la acest obicei de a sta cu mâinile în păr și vei vedea o mică schimbare în aspectul lui în scurt timp.

2 SPELI PĂRUL ZILNIC

Pare o măsură necesară, dar duce la o îngrășare mai frecventă. Șamponarea zilnică îndepărtea­ză de pe scalp uleiurile naturale necesare protecţiei pielii și, astfel, pentru a compensa uscăciunea, pielea va produce mai mult sebum. Chiar dacă ai părul gras încearcă să-l speli la două zile, iar dacă nu poţi gestiona grăsimea, folosește un șampon uscat în ziua în care nu te speli. Cu timpul, poţi ajunge la performanţ­a de a-l spăla de două ori pe săptămână.

3 PUI PREA MULT BALSAM

E posibil să folosești o cantitate prea mare și astfel să ajungă inclusiv pe scalp și să determine îngrășarea. Acest produs este excelent pentru părul uscat și cel normal, dar, dacă ai părul gras, ai putea renunţa fără probleme la el. În mod natural, părul are suficient sebum pentru a rămâne hidratat. Dacă totuși simţi nevoia unui balsam, alege o variantă mai ușoară, cea fără clătire, și aplică numai pe vârfuri.

4 ÎL PERII PREA DES

Dacă te numeri printre cele care ţin mereu în poșetă o perie pentru păr pe care o folosesc de câteva ori pe zi, atunci să nu te miri că părul se îngrașă rapid. Periajul prea des stimulează producţia de sebum, iar părul va deveni în scurt timp strălucito­r și apoi plin de grăsime. Periajul obsesiv, de 100 de ori, e doar un mit, nu un mod de îngrijire corect!

5 AI PERIA MURDARĂ

Nimeni nu curăţa peria după fiecare periere, însă trebuie să faci asta regulat dacă nu vrei să-ţi murdărești părul atunci când o utilizezi. De cele mai multe ori, periile ascund particule de praf, de produse pentru coafat și grăsimi. O perie se curăţă săptămânal cu șampon și cu un pieptăn, pentru a extrage ușor firele de păr prinse în peri.

6 ÎL PROTEJEZI TERMIC ÎN EXCES

Dacă întrebuinţ­ezi placa, peria sau ondulatoru­l, e bine să folosești înainte și un spray pentru protecţie termică. Frecvent, aceste produse îngrașă părul, dar nu pentru că n-ar fi bune sau fiindcă au acest efect secundar, ci pentru că sunt folosite greșit, aplicate în exces sau de la o distanţă prea mică și, astfel, cantitatea ce ajunge pe păr este mare. Fii zgârcită cu un astfel de produs!

7 ALEGI GREȘIT ȘAMPONUL

Multe persoane confundă scuamele de pe scalp cu mătreaţa și folosesc un șampon antimătrea­ţă care deshidrate­ază scalpul. Aceste scuame apar din cauza iritaţiilo­r scapului (pielea fiind sensibilă) sau a uscăciunii lui. În această situaţie, ai nevoie de un șampon pentru scalp sensibil. Folosind un șampon care nu este compatibil cu tipul tău de păr sau e prea agresiv, este posibil ca părul să se îngrașe pentru a compensa uscăciunea provocată de șampon. Când simţi scalpul încărcat, poţi întrebuinţ­a un scrub special dedicat acestuia ori un șampon purificato­r, dar nu mai frecvent de două ori pe lună.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania