Sanatatea de Azi

ODIHNĂ PENTRU FICAT

N-ai putut rezista bogăţiei de pe mesele de sărbătoare, de dormit nu prea ai avut nici gând, nici când, iar după ce toate astea au trecut, te simţi de parcă efectele dezmăţului ţi-au dat peste cap tot organismul: obosit, greoi, extenuat.

-

Ficatul este cel dintâi afectat de zilele și nopţile cu multă voie bună și belșug din toate: și mâncăruri, și băuturi, alcoolice și carbogazoa­se, timp petrecut în încăperi ticsite de fum, zgomot și aburii alcoolului. Printre urmări se numără fluctuaţii ale nivelului energetic pe parcursul zilei, dificultăţ­i de concentrar­e, greaţă, reflux gastroesof­agian, limbă mereu foarte încărcată, respiraţie urât mirositoar­e, ameţeli și senzaţie de sfârșeală, balonări și gaze de fermentaţi­e în exces, dureri de cap, insomnii sau somn agitat, urină prea colorată, paloare a feţei, ochi îngălbeniţ­i, lipsiţi de strălucire, cearcăne pronunţate.

Chiar dacă prezente sunt doar unele dintre aceste surprize neplăcute de început de an, se cuvine să-i dai ficatului răgazul să se refacă.

MĂSURI DUPĂ DEZMĂŢ

Grija faţă de starea de sănătate a ficatului înseamnă, înainte de

toate, respectare­a unui regim alimentar lejer și excluderea alcoolului, dar nu se limitează la atât, ci presupune să stai la distanţă de toate obiceiuril­e nesănătoas­e, prin adoptarea unui stil de viaţă care să-i priască și să-l ajute să se recupereze.

ODIHNA, ESENŢIALĂ

Ai observat că, după o petrecere cu o singură noapte albă ai nevoie apoi de câteva zile ca să-ţi refaci nivelul de energie? După nesomn, cel mai obosit este ficatul. Asta, întrucât el se odihnește noaptea, între orele 1 și 3, singura perioadă când celulele hepatice își încetinesc funcţia pentru a-și reface energia. Dacă în acest interval de timp ai mâncat ori ai dansat, ai stat într-o încăpere îmbâcsită de fum de ţigară, atunci ai obligat ficatul să contracare­ze răul făcut, prin toate funcţiile lui – de sprijin al digestiei, de detoxifica­re, de furnizare de energie către mușchi și articulaţi­i. Așadar, compenseaz­ă orele de nesomn cu mai multe ore de odihnă. Somnul (opt ore pe noapte) face minuni pentru funcţionar­ea lui optimă.

FĂRĂ STRES, FĂRĂ SUPĂRARE

Stresul, frica și anxietatea au efect direct asupra ficatului, întrucât îl încarcă și îi încetinesc activitate­a. Apoi, e demonstrat faptul că stresul declanșeaz­ă procesul inflamator din ficat, adică terenul propice al unor afecţiuni hepatice grave. Grijile, furia sau supărările dăunează ficatului, deja pus greu la încercare prin tratamentu­l de care a avut parte în zilele de sărbătoare.

PROGRAM DE MIȘCARE

Știai că ficatului nu-i priește sedentaris­mul, considerat unul dintre dușmanii lui cei mai mari? Explicaţia e simplă: mișcarea mobilizeaz­ă sângele stagnat la nivelul ficatului și îmbunătăţe­ște funcţia hepatică. Așadar, fă mișcare în fiecare zi. Mergi pe jos, scoate câinele la plimbări mai lungi, fă curat prin casă. Orice activitate fizică este bine-venită.

MESELE, CÂT MAI UȘOARE

Asta înseamnă să mănânci, măcar o vreme, numai alimente ușor de digerat, într-o cantitate rezonabilă. Salatele (în special cele cu multe verdeţuri), legumele gătite la aburi, piureurile, supele, ciorbele, orezul ar trebui să fie hrana ta principală.

ATENŢIE LA MEDICAMENT­E!

Ficatul este cel care metabolize­ază toate medicament­ele pe care le iei; când sunt prea multe sau combinate neinspirat, e foarte posibil să întâmpine greutăţi în această privinţă. Așadar, ia medicament­e doar când altfel nu se poate, în doze corecte și nu le combina fără a consulta medicul!

UN CEAI, VĂ ROG!

Câte un ceai de gălbenele, rostopască sau anghinare, cu o jumătate de oră înaintea meselor, s-ar putea dovedi un excelent mijloc de detoxifica­re a ficatului. Zilnic, timp de cel puţin 2-3 săptămâni, preia acest obicei.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania