Sanatatea de Azi

CONSULTAŢI­I fără plată

-

Orice problemă de sănătate sau de suflet ai avea, orice sfat crezi că poate fi de folos unei alte cititoare, scrie pe adresa redacţiei Sănătatea de azi, bd. Decebal nr. 25-29, sector 3, București, sau la adresa de e-mail sanatatead­eazi@sanatatead­eazi.ro.

Cea mai interesant­ă scrisoare va fi subiect al rubricii ÎNTREBARE DE TOP și va primi un sfat de la specialișt­ii noștri. Sănătatea de azi nu răspunde pentru veridicita­tea și eficienţa tratamente­lor trimise de cititori.

Tinctura de aloe, un leac atât de benefic!

Mulţi dintre noi cultivă această plantă în ghivece fără a avea habar ce virtuţi terapeutic­e are. Practic, ea este una dintre descoperir­ile revoluţion­are ale medicinei naturiste. Tinctura obţinută din aloe și alcool alimentar se folosește atât intern, cât și extern, pentru următoarel­e probleme de sănătate:

Constipaţi­e – în loc să urmezi tratament cu medicament­e laxative, fă o cură de câteva zile cu tinctură de aloe. Va favoriza eliminarea naturală a reziduuril­or din intestin. Diluează câte o linguriţă de tinctură în puţină apă și înghite de 3-4 ori pe zi;

Dischinezi­e biliară – este un tratament recomandat mai ales în crizele de bilă, calmând spasmele;

Indigestie – calmează crampele abdominale, favorizeaz­ă digestia și funcţionar­ea normală a bilei. (Stelică Cerchez, Tulcea)

Când pistruii nu-ţi dau pace…

Rade o rădăcină de hrean și las-o la macerat vreo șase zile în puţin oţet. Deși mirosul nu este unul tocmai plăcut, strecoară soluţia și unge pistruii cu ea pentru a-i estompa. Foarte eficientă este și zeama de lămâie, cu care trebuie curăţat tenul înainte de aplicarea unei creme hidratante. (Mimi Răduţă, e-mail)

Ajutor rapid în arsuri

Oricine poate avea un accident casnic în urma căruia să se aleagă cu o arsură mai mult sau mai puţin serioasă. Eu am păţit-o chiar în Ajunul Crăciunulu­i, când, din nebăgare de seamă, am vărsat pe picior tava cu friptură abia scoasă din cuptor. Din fericire, am acţionat rapid și, pentru că știam câteva remedii care fac minuni, arsura a avut șanse să se vindece mai repede. Bunăoară, imediat după incident, preţ de 10 minute, am lăsat să curgă apă rece pe zona afectată pentru a calma arsura. Am tăiat un cartof în felii de 0,5 cm și le-am pus pe zona cu pricina, înfășurând­u-le cu un bandaj. După 30 de minute, am aplicat gel cu aloe vera și apoi un unguent special de arsuri. Gelul și unguentul le-am folosit zilnic, până la vindecare. (Corina Colţescu, Reghin)

Uleiul de muștar e bun pentru otită

Când era mic, băieţelul meu făcea otită frecvent, mai ales în urma unor banale răceli de sezon. Motivul era faptul că nu voia în ruptul capului să își sufle nasul. Ca să nu ajungem la tratament cu antibiotic­e, la primele semne de boală, preparam un amestec din 20 de picături de ulei de muștar, 10 picături de ulei de tea-tree și ½ linguriţă de oţet de mere. Îi puneam de mai multe ori pe zi câte 5 picături în urechea bolnavă, având grijă să-i curăţ nasul cum se cuvine cu apă de mare sau ser fiziologic. Uleiul de tea-tree și cel de muștar au proprietăţ­i antimicrob­iene și antiinflam­atoare. (Smaranda Dumitrache, Buzău)

Ridichea-neagră te scapă de calculi

Este o legumă de sezon, pe care cei mai mulţi nici nu o bagă în seamă ori o folosesc doar pentru a trata tusea. Consumată regulat, ridichea-neagră duce la mărunţirea calculilor renali sau biliari și la eliminarea lor mai ușoară. Tratamentu­l cu suc sau sirop din miere și ridiche trebuie să dureze cam șase săptămâni. Poţi opta chiar și pentru o combinaţie de sucuri: din ridiche-neagră, ridiche roșie, castravete și suc de varză. Efectul energizant și tonic îl va completa pe cel depurativ. Aceeași cură ajută adolescenţ­ii obosiţi și epuizaţi intelectua­l să-și revină după o perioadă istovitoar­e. Iarna, mai ales în perioada examenelor, eu obișnuiesc să îi fac fiului meu smoothie de legume și fructe în care pun și o jumătate de ridiche-neagră. (Mihaela Stoian, Craiova)

Un unguent care nu trebuie să lipsească din casă

Sunt o iubitoare a medicinei naturiste, așa că trusa mea de prim ajutor include o mulţime de tincturi și unguente pe care le port cu mine și în călătorii. Unul de care nu mă despart niciodată este cel de sunătoare, pe care fie îl prepar în casă, fie îl cumpăr de la magazinele de profil. Îl folosesc mereu cu încredere pentru a trata rănile și arsurile superficia­le (mai ales vara), dar și pentru a calma mâncărimil­e cauzate de vreo alergie rebelă sau o înţepătură de ţânţar. În plus, e bun și pentru îngrijirea tenului uscat. (Raluca Neacșu, București)

 ??  ??
 ??  ?? E este Vitamina pentru tratarea foarte bună Tot superficia­le. arsurilor o este să spargi ce ai de făcut
E și să vitamina capsulă cu de 2-3 afectată ungi zona ori pe zi.
E este Vitamina pentru tratarea foarte bună Tot superficia­le. arsurilor o este să spargi ce ai de făcut E și să vitamina capsulă cu de 2-3 afectată ungi zona ori pe zi.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania