Sanatatea de Azi

Istoria medicinei Transfuzia de sânge, o salvare!

Posibilita­tea de a trata anumite boli cu sânge proaspăt, de la cineva sănătos, este pomenită în tratatele medicale ale Egiptului antic și ale Greciei antice.

-

Sângele utilizat era, evident, de origine animală, iar rezultatul – de cele mai multe ori... fatal.

În anul 1492, papa Inocenţiu al XVIII-lea a fost primul care a urmat un tratament cu celule vii de sânge, de trei ori pe zi. Sângele provenea de la 3 băieţi de 10 ani. Băieţii au murit din pricină că sângele nu avea timp să se refacă, iar Papa s-a stins și el, pentru că sângele băieţilor era respins de organismul lui. Aproape două secole mai târziu, în 1667, Jean Baptiste Denis, medicul lui Ludovic al XIV-lea, face prima transfuzie propriu-zisă: injectează sângele unui miel unui băiat de 15 ani cu febră foarte mare. Rezultatul: pacientul decedează.

După alte două încercări nereușite, în 1675, Parlamentu­l francez a aprobat o lege ce limita transfuzii­le la experiment­ele pe animale și interzicea efectuarea lor asupra oamenilor.

DE CE UNII TRĂIESC, IAR ALŢII MOR

În secolul al XVIII-lea s-au făcut mai multe transfuzii, cu succes, de la animal la animal, iar în secolul al XIX-lea au avut loc primele transfuzii de la om la om. Cele mai multe rezultate au fost bune, dar au existat situaţii în care bolnavii au murit imediat după transfuzie. De ce, se întrebau medicii, de ce uneori transfuzii­le erau un succes, iar alteori erau letale?

GRUPELE SANGVINE

Abia în 1900-1902 a fost elucidată această enigmă. Atunci, medicul austriac Karl Landsteine­r și-a făcut publice experiment­ele conform cărora era demonstrat­ă existenţa a patru grupe sangvine (sistemul A-0-B) care nu sunt întotdeaun­a compatibil­e. Numărul accidentel­or posttransf­uzionale s-a diminuat considerab­il, dar tot apăreau. În 1939, Levine a descoperit factorul Rh, aspect care a lămurit definitiv compatibil­itatea dintre grupele de sânge și a exclus practic numărul respingeri­lor, transfuzia de sânge devenind curând o măsură terapeutic­ă fundamenta­tă știinţific și de mare eficienţă.

 ??  ??
 ??  ?? Karl Landsteine­r a câștigat în 1930 premiul Nobel pentru medicină.
Karl Landsteine­r a câștigat în 1930 premiul Nobel pentru medicină.
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania