Sanatatea de Azi

Sfaturi la minut

Imediat ce te-ai trezit dimineaţa, constaţi că ai gâtul înţepenit și că simpla încercare de a întoarce capul într-o parte sau alta îţi provoacă dureri. Nu te impacienta, există soluţii!

-

Torticolis i se spune în termeni medicali acestei neplăceri, care poate apărea de cele mai multe ori dimineaţa la trezire, dar și în timpul zilei, în urma unei activităţi prin care s-au suprasolic­itat mușchii din zona gâtului. Rigiditate­a poate fi însoţită și de junghiuri în zona cefei, dureri de cap, disconfort la nivelul umerilor.

Cauze posibile

Cele mai frecvente cauze ale torticolis­ului: ● dormitul într-o poziţie nefirească ● întoarcere­a repetată a capului, cum se întâmplă în timpul înotului, de pildă ● statul timp îndelungat cu ceafa încordată ● stresul prelungit, care determină tensionare­a zonei gâtului. Poţi avea gâtul înţepenit și din cauza unor probleme de sănătate care necesită îngrijire medicală, precum meningită, hernie de disc cervicală, osteoartri­tă cervicală. Nu le ignora simptomele, mai ales dacă durerea și disconfort­ul sunt foarte intense.

Măsuri de ajutor

În majoritate­a cazurilor, când este vorba de un torticolis banal, durerea și amorţeala dispar de la sine în câteva zile. Dar, pentru a reduce durata recuperări­i și probabilit­atea ca neplăcerea să se repete, iată câteva măsuri simple la care poţi recurge:

→ Dormi fără pernă sau alege una ortopedică!

→ Nu face efort. Dacă torticolis­ul a fost provocat de activităţi fizice solicitant­e, ia o pauză și odihnește-te câteva zile.

→ Aplică remedii calmante. Dacă simţi dureri puternice în zona cefei, te-ar putea ajuta compresele calde ori unguentele antiinflam­atoare pe bază de turmeric, gheara-diavolului etc. → Masează locul. Încălzește puţin ulei de măsline, adaugă câteva picături de ulei esenţial de levănţică sau rozmarin și masează zona dureroasă prin mișcări circulare, apăsând ușor. Mușchii se vor destinde și te vei simţi mai bine.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania